120 мільйонів градусів Цельсія: Китайське "штучне сонце" встановило новий рекорд термоядерного синтезу

Китайський токамак встановив новий рекорд© Wikimedia commons

Китайський експериментальний токамак (EAST) досяг температури 120 мільйонів градусів Цельсія і зміг утримувати її протягом 101 секунди. Як повідомляє Science alert, таким чином Китай став ще на крок ближче до того, щоб людство могло «приручити» силу зірок, зазначають Патріоти України.

Минулого разу EAST так довго утримував петлю плазми в 2017 році, але тоді її температура досягала 50 мільйонів градусів Цельсія. У 2018 році в реакторі знаходився газ, який розігрівся до 100 мільйонів градусів Цельсія, але він зміг підтримувати таку температуру всього 10 секунд.

Тепер же, коли йому вдалося підтримувати температуру плазми на рівні в вісім разів вищому за температуру ядра Сонця, протягом тривалого часу, він встановив новий рекорд.

«Це значний прогрес, і кінцевою метою має бути підтримка стабільного рівня температури протягом тривалого часу», - сказав фізик Південного університету науки і технологій Лі Мяо.

Реактор заснований на тих же реакціях, які відбуваються глибоко в Сонці, стискаючи атоми водню в більш великі елементи, такі, як гелій. Але там, де Сонце покладається на гравітацію, вчені на Землі повинні шукати інші способи, які дозволять генерувати сили злиття атомів.

Для того, щоб підтримувати роботу EAST, потрібні зусилля 300 вчених і інженерів. Реактор виглядає як велика металева трубка в формі пончика і містить ряд магнітних котушок, які використовують для утримання перегрітих потоків водневої плазми.

Завдання полягає в тому, щоб утримати плазму в одному місці при високій температурі достатньо довго для того, щоб відбувся синтез. Теоретично, цей процес дозволить виробляти енергію без викидів парникових газів. Але поки найскладніше - зробити так, щоб реактор виробляв більше енергії, ніж споживав.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...