$2 000 000 000 на вітер: ​Центробанк РФ знову програв у "китайську рулетку", тепер з дедоларизацією

Загострення торгової війни Китаю і США обернулося головним болем для російського Центробанку. Юань стрімко падає - Москва купляла китайську валюту по 6,2 за долар, тепер позначка юаня наближається до 7.

Накопичені втрати Росії від дедоларизації ЗВР і їх спішного перерахунку в Китай вже перевищують 5 млрд доларів. І це ще не межа. Найближчим часом збиток ЦБ РФ прогнозується на 1,3%, або близько 1 млрд доларів, зазначають Патріоти України.

Загострення торгової війни Китаю і США обернулося головним болем для російського Центробанку, який перевів майже 15% золотовалютних резервів в китайський юань.
Після провалу торгових переговорів на початку травня і обміну взаємними митами між Пекіном і Вашингтоном юань знову почав стрімко дешевшати. За тиждень з 6 по 12 травня він опустився з 6,73 до 6,83 юанів за долар, а на минулому тижні (з 13 по 20 травня) упав до позначки 6,91.
Падіння юаня - на 3,1% за два тижні - стало другим за масштабами за останні 10 років. В результаті китайська валюта стала одним із найгірших на ринках, що розвиваються і виявилася всього в 1% від 10-річного мінімуму, показаного в кінці жовтня минулого року (6,98 юанів за долар).
У понеділок на внутрішньому ринку курс стабілізувався (+ 0,08%), але на офшорних торгах юань продовжив слабшати: нове локальне «дно» він зафіксував на позначці 6,9514 за долар.
Для російського ЦБ два «чорні тижня» юаня обернулися збитками на курсових різницях на суму близько 2,1 млрд доларів, свідчать розрахунки finanz. Станом на 1 січня, згідно з річним звітом, регулятор тримав в китайській валюті 14,2% від золотовалютних резервів, або близько 67 млрд доларів.
Накопичені втрати від дедоларизації ЗВР і їх спішного перерахунку в Китай перевищують 5 млрд доларів.
Як випливає зі звітів ЦБ з управління валютними активами, основну частину юанів - на 55 млрд доларів - він купив в першому півріччі 2018 року, коли курс китайської валюти досягав 2 річних максимумів в 6,2 за долар. З тих пір юань знецінився на 11,7%.
І це не межа, вважають опитані Bloomberg трейдери. Літні місяці - сезонно несприятливий період для юаня: закордонні власники акцій компаній КНР отримують річні дивіденди і виводять їх з країни. Це загрожує китайському ринку відтоком капіталу на 18,8 млрд доларів в період з червня по серпень.
В результаті юань буде рухатися до позначки 7 юанів за долар, прогнозує керуючий директор казначейства DBS Hong Kong Томмі Онг. Для російського ЦБ це означає збиток ще на 1,3%, або близько 1 млрд доларів.
Народний банк КНР не втручатиметься в процес девальвації і витрачати резерви до тих пір, поки курс не наблизиться до психологічної позначки 7 юанів за долар, розповіли Reuters джерела, знайомі з планами центробанку.
Втім, подолати цей рівень НБК курсу також не дозволить, стверджують вони. «Це розсердить адміністрацію Трампа», - погоджується Онг.
Найближча мета - 6,98 юанів за долар, прогнозує старший валютний стратег Bank of East Asia Алан Їп. З іншого боку, падіння курсу нижче 7 «стало б благом для Китаю, оскільки згладило б негативні ефекти від мит», стверджує одне з близьких до НБК джерел Reuters.
«Курс юаня стає навіть не стільки економічним, скільки політичним інструментом», - констатує економіст ING Ірис Панг.
Банк Росії змінив структуру золотовалютних резервів відповідно до нових викликів, що стоять перед РФ, пояснила у вівторок, виступаючи в Держдумі перший заступник голови ЦБ Ксенія Юдаєва.
«Ми змінили структуру активів Банку Росії ... ми спробували цю структуру привести у відповідність з тим, як ми бачимо ризики, з якими ми можемо зіткнутися», - заявила вона.

На найбільшому оборонному заводі Великої Британії стався вибух

середа, 17 квітень 2024, 21:46

На заводі найбільшої британської оборонної компанії BAE Systems на півдні Вельсу вранці 17 квітня стався вибух. Про це повідомляє BBC, передають Патріоти України. Як заявили у компанії, на заводі негайно активували «протоколи безпеки», на місце прибули...

Відключенням бути? Споживання електроенергії стрімко зростає: "Укренерго" звернулося із важливою заявою

середа, 17 квітень 2024, 17:54

Через похолодання та хмарну погоду споживання елетроенергії стрімко зростає - на 6,5% більше аналогічного показника 15 квітня. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго", передають Патріоти України. "Через похолодання та хмарну погоду споживання стрімко ...