6 млрд грн. до бюджету: Іноземці опустили курс долара, розкупивши новий випуск ОВДП

Протягом дня котирування піднімалися до 24,06 грн / $ і відкочувалися нижче 24,0 грн / $.

У вівторок, 14 січня, безготівковий курс долара відкотили після тимчасового стрибка: рівно на ті ж 8 копійок, на які він піднявся вчора після технічного збою в програмному комплексі Bloomberg (в ньому йде валютна торгівля). Міжбанк закрився в рамках 23,98-24,0 грн / $. Про це повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко, передають Патріоти України.

Протягом дня котирування піднімалися до 24,06 грн / $ і відкочувалися нижче 24,0 грн / $. Середні цінові коридори готівкової американської валюти в касах звузилися на 5 копійок: на продажу - до 24,15-24,20 грн / $, на покупці - до 23,70-23,80 грн / $. Також на 5 копійок зменшилися розцінки нелегальних валютних міняйл - до 24,0-24,10 грн / $.

Здешевлення долара пояснили успішним розміщенням Мінфіном гривневих облігацій внутрішньої держпозики. Чиновники заявили про продаж всього нового випуску цілком, і про залучення до бюджету 6 млрд грн. Попит на папери вчетверо перевищив обсяг емісії, і склав 25,2 млрд грн, а ставка опустилася до 9,88% річних.
"Сьогоднішні валютні торги пройшли з оглядкою на те, що проходить перший в році аукціон ОВДП: і продавці, і покупці зайняли вичікувальну позицію, що в підсумку призвело до невеликого домінування попиту над пропозицією валюти", - прокоментував вплив боргового ринку на валютний директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Велику частину нового випуску ОВДП викупили іноземці. Вони почали конвертувати долар під викуп держоблігацій ще з п'ятниці, 10 січня, і продовжили сьогодні. "Комусь потрібно було продавати долар, а у когось гривня залишилася з недавнього погашення старого випуску держоблігацій на минулому тижні (на 5,8 млрд грн). Все залежить від покупця", - уточнив ситуацію фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Загальний обсяг торгів на міжбанку скарбники оцінили в обсязі до $ 180 млн. Національного банку на торгах не було, він спостерігав за ситуацією зі сторони. Якщо в числі продавців долара відзначали нерезидентів і експортерів, то із загальної маси покупців виділяли банки. "Вони закривали свої позиції. Не всі очікували такого великого попиту на ОВДП", - визнав Невмержицький.
Розміщення держоблігацій продовжить впливати на валютний ринок і завтра. "Думаю, що валютні продажі під викуп облігацій продовжаться і в середу. Швидше за все, 15 січня міжбанк буде відкриватися в рамках 23,95-24,0 грн / $. Подальший же курсовий рух багато в чому буде залежати від регулятора", - спрогнозував Юрій Гриненко.
Джерело: Страна

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...