92% фальшивих банкнот припадають на три номінали: У НБУ розповіли, що підробляють найчастіше

У 2022 році в Україні найчастіше підробляли гривні старого зразка, проте рівень підробки української національної валюти впав втричі, передають Патріоти України.

Як повідомляє прес-служба НБУ, в цілому, 92% всіх вилучених з обігу підроблених банкнот припадало на три номінали: 500 гривень (що становило 39% від загальної кількості вилучених підробок і 57% від їх загальної суми), 200 гривень (45% і 26% відповідно) і 100 гривень (8% і 2% відповідно).

Решта підроблених банкнот, з номіналами 5, 10, 20, 50 і 1000 гривень, склали лише 8% від загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот

У 2022 році серед вилучених з обігу в Україні підроблених банкнот іноземної валюти превалювали долари США (91% від загальної кількості) та євро (8%).

Найчастіше підробляли іноземні банкноти номіналів 50 і 100 доларів США (23% і 76% від загальної кількості вилучених підроблених доларів США відповідно). 50 і 100 євро (26% і 28% від загальної кількості вилучених підроблених євро).

Регулятор уточнив, що у разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні та іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти на проведення досліджень Національному банку України.

Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості. Про їх вилучення Національний банк повідомляє Бюро економічної безпеки України, всі підроблені банкноти в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам для проведення розслідувань.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...