А їм все мало! Українцям надсилають "роздуті" платіжки за газ - накрутити можуть і абонплату

В Україні різко збільшилася кількість скарг на неправильний розрахунок споживання блакитного палива. Облгази ігнорують передані показання лічильників і надсилають платіжки з роздутими цифрами. Це може стати підставою, щоб у майбутньому збільшити і розмір абонплати (плата за доставку), яка залежить від того, скільки кубів ви використовували, передають Патріоти України.

Як пише "Газправда", в їхній консультаційний центр почали масово надходити скарги від українців. Нібито облгази стверджують, що не отримали покази лічильників і тому рахували платіжки за нормативом. За правилами передавати показання потрібно до 6 числа кожного місяця.

Фахівці видання припустили: роблять це для того, щоб потім штучно збільшити обсяги споживання і добитися великих доходів від абонплати на газ. Зазначимо, облгаз займається розрахунком сум у платіжках, однак зібрані гроші отримують газзбути (вони продають газ).

Сам облгаз заробляє на абонплаті. І розмір цієї абонплати безпосередньо залежить від того, скільки в середньому використовує кубів сім'я. Зростає споживання, збільшуються і суми в платіжках. Логіка проста: чим більше вам доставляють, тим дорожче коштує доставка.

Що робити, якщо завищили суми в платіжках?
  • Перше – зверніться в облгаз, повторно передайте показання (іноді просять надіслати фотографію лічильника).
  • Друге – якщо суми в платіжках не перерахували, напишіть письмове звернення, вимагайте, щоб до вас додому прийшли і перевірили показання лічильників.
  • Третє – якщо облгаз все одно відмовляється здійснювати перерахунок, необхідно написати скаргу в Нацкомісію з питань електроенергії і комунальних послуг (НКРЕКП).
Справа в тому, що всі облгази отримують у НКРЕКП ліцензію на свою діяльність. І в цій ліцензії є умови роботи, які забороняють завищувати обсяги споживання. Якщо облгаз продовжить порушувати і в комісії зможуть зібрати докази, підприємство ризикує заплатити штраф.

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...