А "Корвалол" навіть втричі: Ліки в Україні подорожчають на 15-30%

Серед причин подорожчання називають очікуване зростання витрат на житлово-комунальні послуги, оренду приміщень і заробітні плати.

Ліки в українських аптеках можуть подорожчати на 15-30% до кінця нинішнього року, прогнозують експерти фармацевтичного ринку. Про це йдеться в сюжеті телепрограми "Подробиці тижня", яка вийшла в ефірі телеканалу "Інтер", передають Патріоти України.

"Мінімальний кошик, напевно, подорожчає приблизно на 5% до кінця цього року. Але коли ми з вами говоримо про ліки ексклюзивні, безперечно, там подорожчання може бути і більше - і 10%, і 15%", - говорить член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Віце-президент Об'єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України Віктор Чумак прогнозує зростання цін на рівні 15%, а голова Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк допускає сезонне подорожчання ліків на 20-30%.

Серед причин подорожчання Олег Пендзин називає очікуване зростання витрат на житлово-комунальні послуги, оренду приміщень і заробітні плати. Що стосується нинішнього посилення курсу гривні до долара - воно не приведе до здешевлення імпортних ліків. "Всі імпортери закладають у вартість валютний ризик, курс близько 28 грн. за долар", - пояснює Пендзин.

У телесюжеті також повідомляється про можливе зростання ціни на популярний седативний препарат "Корвалол" через те, що київська компанія "Фармак" намагається стати монопольним виробником цих ліків.

"Копійчаний "Корвалол", який є чи не в кожному будинку, може подорожчати втричі. Один із заводів вимагає ексклюзивні права на препарат. Монопольну перевагу йому не надають - і саме це є гарантією низької ціни "Корвалолу", - розповідають журналісти "Інтера".

Адвокат Олександр Мамуня в телесюжеті пояснює, що два основних ефекти, до яких завжди призводить штучна монополія - це підвищення ціни і погіршення якості. "Ми це можемо спостерігати на прикладі інших індустрій в Україні. Коли ми знаємо, що є тільки один постачальник послуг, або тільки один виробник чогось - і всі скаржаться на якість і високу ціну", - говорить він.

Оце так: Польща купує вугілля у компаній російського олігарха, якого особисто нагородив Путін

понеділок, 29 квітень 2024, 14:50

Попри санкції Європейського союзу, російське вугілля досі потрапляє до Польщі - через Казахстан. Так, одна з найбільших компаній-імпортерів вугілля до Польщі 2022 року уклала угоду із зареєстрованим у Швейцарії суб’єктом господарювання AB Energo AG, пе...

Чи чекають на Україну відключення світла або блекаути через російські обстріли: Шмигаль зробив заяву

понеділок, 29 квітень 2024, 14:26

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував, коли в Україні можуть статися масові відключення електроенергії через російські ракетні удари. Своєю думкою він поділився в ефірі телемарафону. "Це сенситивна інформація. Я би, звичайно, не хотів да...