Акциз на цигарки в Україні зросте не у жовтні: Коли чекати зростання цін

Говорити про те, що акциз на цигарки в Україні буде нараховуватися в євро вже з жовтня, зарано навіть попри те, що це прописано у проєкті державного бюджету на 2025 рік. Попередньо має бути прийнятий відповідний законопроєкт, передають Патріоти України.

Про це повідомив перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк ("Голос"). Він дорікнув ЗМІ, які стверджують, що акциз на сигарети має бути розрахований у євро, а не у гривнях, починаючи з 1 жовтня 2024 року.

"На всяк випадок нагадаю, що акцизи змінюються все ж таки Податковим кодексом і окремий законопроєкт по ним ще не прийнято в цілому. Та і бюджет теж… Хоча останній запрацює взагалі з наступного року. Тому трохи передчасно новину дали", – зазначив Железняк.

Нові акцизи на тютюн

Втім у законопроєкті №12000 "Про Державний бюджет України на 2025 рік" дійсно зафіксовані акцизні ставки в євро, а не у гривнях. Очікується, що зростання відбудеться у 2025 році. Відповідно, не виключено, що зросте ціна на цигарки й у роздрібному продажу.

Норму про зростання акцизів закладено до проєкту бюджету на 2025 рік. Згідно з пояснювальною запискою до документа:

  • У 2025 році планується збільшити специфічну ставку акцизу на сигарети з фільтром та без фільтра на 23,4% – з 47 до 58 євро за 1 000 штук.
  • Мінімальне податкове зобов'язання щодо сплати акцизного податку зросте на 23,9% – з 63,45 до 78 євро за 1 000 штук.
  • З 1 жовтня 2024 року ставки розраховуватимуться не в гривнях, а в євро.

Як зазначається, загалом перегляд ставок акцизного податку на тютюнові вироби має принести держбюджету 27,1 млрд грн додаткових доходів. Зокрема:

  • підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби – 22,6 млрд грн;
  • податок на додану вартість від збільшення бази оподаткування (ставок акцизу) – 4,5 млрд грн.

Та слід зважати на те, що навіть у разі ухвалення такої міри миттєво ціни на цигарки не зростуть, оскільки продавці традиційно мають значні запаси і тому не переглядають вартість цигарок одразу після підвищення акцизів. Як показав досвід минулих років, подорожчання розтягується на весь рік.

Усі стануть бідніші? Чи зміняться пенсії в 2025 році - українцям розповіли, яких виплат очікувати

четвер, 3 жовтень 2024, 9:08

У 2025 році мінімальна пенсія в Україні залишиться на рівні 2 361 грн, а індексація пенсій, ймовірно, складе не більше 13%. Це означає, що значного підвищення пенсійних виплат очікувати не варто, передають Патріоти України. Про це розповів експерт з пе...

В Україні вживані авто продаватимуть за новими правилами: Що варто знати

четвер, 3 жовтень 2024, 8:32

В Україні запровадили нові правила продажу вживаних авто через торговельні організації, вимагаючи документального підтвердження вартості автомобіля для уникнення заниження цін і недоплат податків. Також скасовано обов'язкову перереєстрацію авто на диле...