Альтернатива американським катерам класу "Islаnd": У Києві презентували багатоцільову платформу для флоту (фото)

Особливістю платформи є застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці американського виробництва.

8 жовтня у Києві, під час щорічної виставки «Зброя та безпека – 2019», було представлено багатофункціональну платформу «Кайра-150». Розробник – Державне підприємство «Дослідно-проектний центр кораблебудування» з Миколаєва, повідомляють Патріоти України.

Проект позиціонується як українська альтернатива американським катерам класу «Islаnd», однак з більш широкими можливостями та функціональністю. Особливістю запропонованої платформи є її уніфікація та можливість створення сімейства катерів, серед яких:

  • Патрульний
  • Протидиверсійний
  • Шукач мін
  • Берегової охорони
  • Пошуково-рятувальний
  • Протипожежний
  • Водолазний
  • Навчальний
  • Санітарний

Корпуси сімейства «Кайра-150» можуть бути виконані зі сталі, алюмінієво-магнієвого сплаву або композитного матеріалу в залежності від вимог, що висуваються до кожної із версій. Компонування та конструкція корпусу та надбудови дозволяє встановлювати на катер артилерійське озброєння, ракетні системи малої дальності або сучасні мінно-пошукові комплекси та рятувальне обладнання вітчизняного чи закордонного виробництва.

Особливістю платформи є застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці американського виробництва. Це суттєво підвищує умови життєдіяльності екіпажу на хвилюванні в усьому діапазоні швидкостей. Також, передбачено встановлення підрулюючого пристрою для підвищення маневреності на малих швидкостях.

На думку представників ДП «ДПЦК» сімейство катерів на уніфікованій платформі «Кайра-150» має значний експортний потенціал, особливо для країн, що мають достатньо велику протяжність морських кордонів.

Тактико-технічні характеристики базової моделі*:

Водотоннажність: 155 тон
Довжина: 38 м
Ширина: 7 м
Осадка: 2 м
Енергетична установка: дизельна, двовальна
Швидкість: 18-27 вузлів (в залежності від обраної ЕУ)
Дальність ходу: не менше 1000 миль
Автономність: 5 діб (по запасах провізії)
Екіпаж: 15 осіб (додаткове розміщення до 6 осіб)

*характеристики катеру можуть змінюватися від потреб замовника та обраного функціоналу.

Джерело: Ukrainian Military Pages

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...