Амбітний проєкт: Вчені перетворять камені на Місяці на чистий кисень і будівельні матеріали

Отриманий кисень об'єднають з іншими газами для отримання повітря, придатного для дихання.

Британська фірма виграла контракт з Європейським космічним агентством на розробку технології перетворення місячного пилу і каменів на кисень, залишаючи після себе алюміній, залізо та інші металеві порошки для будівництва. Про це повідомляє The Guardian, передають Патріоти України.

«Все, що ви берете з Землі на Місяць, - це додаткова вага. Якщо виготовляти необхідні матеріали на місці, це заощадить багато часу, зусиль і грошей», - сказав Ян Меллор, керуючий директор компанії Metalysis, яка уклала контракт з ЄКА.
Аналіз гірських порід, привезених з Місяця, показує, що кисень становить близько 45% від ваги матеріалу. Інша частина в основному складається з заліза, алюмінію і кремнію. У роботі, опублікованій в цьому році, вчені з Metalysis і Університету Глазго заявили, що вони можуть отримувати 96% кисню зі змодельованого місячного ґрунту, залишаючи після цього корисні метали.
НАСА та інші космічні агентства знаходяться на найважливішій стадії підготовки до повернення на Місяць. На цей раз для створення постійної місячної бази, де країни працюватимуть разом з приватними компаніями над її життєзабезпеченням, будівництвом середовища проживання, виробництвом енергії, продуктів харчування та будівельних матеріалів.

Контракт з ЄКА буде фінансувати Metalysis протягом дев'яти місяців. За цей час компанія повинна вдосконалити електрохімічний процес, який вивільняє кисень з місячного пилу і гірських порід, пропускаючи електричний струм через матеріал. Цей процес вже використовується на Землі, але кисень виділяється як небажаний побічний продукт при видобутку корисних копалин. Щоб він допоміг дослідникам Місяця, кисень необхідно вловлювати і зберігати. Згідно із контрактом, фірма буде намагатися підвищити вихід і чистоту кисню і металів з породи, одночасно зменшуючи кількість енергії, споживаної у процесі. Наступним кроком буде демонстрація вилучення кисню на Місяці.

Отриманий кисень об'єднають з іншими газами для отримання повітря, придатного для дихання. Крім того, кисень є життєво важливим компонентом ракетного палива, яке можна виробляти прямо на Місяці і використовувати для дозаправки космічних кораблів, що відправляються в далекий космос.
Марк Саймс, який працює над цим процесом в Університеті Глазго, заявив, що гірські породи з Місяця - це «величезне потенційне джерело кисню» для підтримки дослідження людиною супутника Землі і всієї Сонячної системи.

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...