"Американець" сьогодні різко рвонув вгору: Такого підсумку на міжбанку практично ніхто не очікував

У понеділок настрої міжбанку будуть залежати в першу чергу від валютних покупців.

Курс долара на міжбанку в кінці тижня знову піднявся. 4 жовтня він додав відразу 19 копійок, зупинившись в рамках 24,77-24,83 грн / $. Про це повідомив начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гриненко, передають Патріоти України.

Як повідомляється, такого результату практично ніхто не очікував, так як в першій половині дня на ринку було достатньо валюти, і навіть був надлишок: Нацбанк придбав $ 30 млн за 24,61 грн / $. Ціни на ринку трималися в рамках 24,60-24,65 грн / $.
"Це дало можливість регулятору частково компенсувати понесені втрати, повернувшись до практики викупу надлишку валюти, причому істотно дешевше, ніж він її продавав позавчора", - зазначив директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Долар почав дорожчати в другій половині дня, причому досить енергійно. "Це сталося під натиском готівкового ринку. Під нього пішли активніше викуповувати долар на міжбанку", - пояснив Юрій Гриненко.
Фінансисти запевняють, що покупці готівкової валюти зреагували на привабливі курси. А також на політичну нервозність на тлі виступів активістів через проблеми сходу України і формулу Штайнмаєра.
"Два ринки сьогодні працювали в прямій зв'язці. Спочатку оптовики готівкового ринку і населення помітили зниження курсу долара на міжбанку і вирішили цим скористатися - прикупити валюти за вигідними цінами. А коли на міжбанку відчули цей інтерес - то вже не поспішали викидати "американця". Навіщо поспішати сьогодні, якщо до понеділка курс підросте на попиті? Так і п'ятниця сьогодні - угоди закриваються трохи раніше і великої активності немає. звідси і підростання курсу долара", - прокоментував ситуацію фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
На цьому тлі ринок активно обговорював поточні новини. "Знову піднімається тема співпраці з МВФ, і головне - вимог, які доведеться виконати Україні, щоб отримати нову програму і кредитні транші", - сказав Невмержицький.
Середні ціни на долар на готівковому ринку (на продажу людям) рухалися в різні боки. Вранці вони впали на 30 копійок, і опинилися в рамках 24,90-25,20 грн / $, а до вечора повернулися до 25,0-25,20 грн / $. Мінімальний курс зрушився до 24,89 грн / $, максимальний - до 25,90 грн / $. Викуп валюти у населення відбувається в рамках 24,20-25,05 грн / $.
У понеділок настрої міжбанку будуть залежати в першу чергу від валютних покупців. Якщо вони кинуться скуповувати долар, експортери знову можуть почати його притримувати, як це було в цю середу. Але якщо покупки і продажу "американця" йтимуть рівно - перекосів може і не бути.
"Думаю, 7 жовтня міжбанк буде відкриватися в рамках 24,80-24,90 грн / $. Далі всі будуть дивитися на попит і скільки експортерам потрібно буде гривні", - сказав Юрій Гриненко. Олег Курінний налаштований на понеділок набагато оптимістичніше, чекає торгів в рамках 24,60-24,70 грн / $.
Джерело: UBR.ua

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...