"Антонов" створює новий літак, застосовуючи 3D-друк

Технологія покликана зменшити собівартість, прискорити збірку літака та підвищити надійність крилатої машини

В новому проекті військово-транспортного літака Ан 132 інженери з самого початку заклали в конструкцію більше 10 найменувань деталей виготовлених за адитивною технологією (3D-друку), зазначають Патріоти України.

Завдяки високій швидкості виробництва, було виконано кілька модифікацій деталей для отримання оптимального результату. Весь процес виробництва був виконаний в кооперації з українськими підприємствам і інженерами компанії Prostir 3D. Кінцеві деталі були виготовлені з матеріалу Ultem 9085 на адитивній системі Fortus 450.


Аерокосмічна промисловість була колискою 3D-друку, починаючи з швидкого створення прототипів, технологічної оснастки, та виготовлення кінцевих деталей.

Новатором впровадження адитивних технологій в авіаційній промисловості вважається компанія AIRBUS, яка 2013 році на авіашоу Le Bourget представила лайнер A350 XWB. Літак складався з понад 1000 найменувань деталей виготовлених за адитивною технологію.

Кабіна літака Ан-178

Через 2 роки в небо Le Bourget піднявся військово-транспортний літак АН 178. Це перша українська машина, яка отримала деталі виготовлені із застосуванням 3D друку. Проектування і будівництво літака було виконано в рекордні короткі терміни завдяки застосуванню цифрових технологій.

Час вимагав нестандартних новаторських рішень. Необхідно було оперативно виготовити геометрично складні деталі кабіни пілота, які б ідеально інтегрувались в корпус планера. На допомогу прийшли адитивні технології. Всі конструктивні елементи були отримані методом 3D друку з сучасного матеріалу Ultem 9085 на адитивній системі Fortus 900, виробництва компанії Stratasys. Результат був досягнутий завдяки тісній кооперації інженерів КБ Антонов з фахівцями української компанії Prostir 3D.

Повітропровод для кабіни літака Ан-178, що виготовлено за допомогою технології 3D друку

Наразі провідними аерокосмічними компаніями ведуться перспективні роботи по виготовленню конструкційних деталей фюзеляжу, салону літака, кабіни екіпажу, зовнішніх елементів авіаційного двигуна з застосування адитивних технологій. На зміну традиційному металу приходять сучасні високотехнологічні матеріали, сімейства Ultem та Antero. Виробники обладнання пропонують нові рішення та розширюють функціональні можливості адитивних систем. Висновком э те, що 3D технології дають можливість авіабудівникам знизити витрати на виробництво, поліпшити характеристики літаків, спростити процес їх кастомізації під потреби замовників


Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...