Арабська "Кремнієва долина" має великі амбіції: До Києва завітав один з найпотужніших інвесторів світу. Що цікавить саудівських інвесторів в Україні?

Нафтова наддержава має твердий намір розбудувати передову іноваційну економіку до того, як "чорне золото" втратить свою теперішню силу та значення

Саудівських інвесторів цікавлять українські стартапи

В Україну з ознайомчим візитом прилетів один з керівників національної інвестиційної програми "Saudi Vision 2030" Абдулрахман Алолая. У нас розпорядника багатомільярдного фонду цікавлять перспективні стартапи та новітні технології, зазначають Патріоти України.

Високопосадовець та підприємець відомий тим, що став одним з ініціаторів створення аналога "Кремнієвої долини" в Саудівській Аравії. Він СЕО інвестиційної кампанії TaibahVally та представник національної програми "Saudi Vision 2030", яка шукає найбільш прибуткові та інноваційні напрями для інвестицій. Суверенний фонд Саудівської Аравії, з якого і фінансується програма, є одним з найбільших інвестфондів у світі. Він був створений, щоб вкладати кошти від імені Уряду країни.

Саудівський гість зустрівся з представниками Мінцифри. Йому презентували застосунок Дія та державні цифрові сервіси. На його прохання заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков пообіцяв надати інформацію про найбільш перспективні українські стартапи та допомогти налагодити співпрацю.

"Україна дуже цікава для нас, оскільки має серйозні напрацювання в сучасних технологіях, тут дуже висококваліфіковані кадри і перспективні стартапи. Разом з тим інвестиційний ринок знаходиться на ранніх стадіях розвитку і це вдалий період для інвестування. Думаю, співпраця може бути дуже вигідною для обох країн", – вважає Абдулрахман Алолая.

Успішні приклади цієї співпраці вже є: саудити активно працюють в аграрній галузі, їм, наприклад, належить агрохолдинг "Мрія", багато інвестують у відновлювану енергетику. Проте найбільш перспективним, на думку п. Алолая є українська IT-сфера, фінтех, інженерія, Інтернет речей, технології блокчейну.

©

В нашу країну інвестор прилетів на запрошення Дмитра Буравеля і Олександра Чечуги, співвласників української компанії BlockHunter, яка займається поставками обладнання для майнінгу, блокчейн-технологіями, розробкою систем зберігання електроенергії та технологій з переробки відходів; а також Романа Мовчана – власника і CEO компанії PrimeBerry, одного з найбільших виробників та експортерів ягід. Їхні компанії вже працюють на саудівському ринку.

"В Україні є велика кількість цікавих ІТ-розробок, проте через слабкий маркетинг цих сервісів на ринку арабських країн там невідомі. Тому ті й купують інноваційні розробки в Америці і європейських країнах. Ми хочемо це виправити", ­­– говорить Олександр Чечуга.

За словами Дмитра Буравеля те, що представник Суверенного фонду Саудівської Аравії зацікавився українськими розробками і вирішив відвідати нашу країну, свідчить про високий потенціал вітчизняних технологічних компаній. Саудівська Аравія зараз шукає нові можливості для розвитку свого технологічного сектора і Україна з її досвідом і високим рівнем фахівців може легко ці потреби задовольнити.

Також Абдулрахман Алолая відвідав офіси кількох українських технологічних компаній, серед яких UNITCity. Найбільше його зацікавили українські розробки в сферах освіти, блокчейна і цифрові державні сервіси. Надалі планується організація офіційного візиту делегації з Саудівської Аравії до України.

Довідка:

"Saudi Vision 2030" – програма зі зменшення нафтозалежності Саудівської Аравії, диверсифікації її економіки і розвитку державної охорони здоров'я, освіти, інфраструктури, рекреаційної сфери і туризму. В рамках програми створено Суверенний фонд Саудівської Аравії, в який буде конвертовано $ 2.5-трильйонні активи, що зробить його найбільшим подібним фондом світу і контролером більше 10% світових фінансових інвестиційних можливостей і 3% світової власності.

Зараз фонд контролює активи на суму близько $ 347 млрд. Його очолює наслідний принц Мухаммед бен Салман. Останніми роками фонд зробив кілька великих вкладень. Наприклад, купив частку в Uber в розмірі близько $ 4,4 млрд. Також фонд має частку в банку Citigroup, соцмережі Facebook і компанії-операторі круїзних суден Carnival Corp.

TaibahVally – інвестиційна компанія, яка створена в 2018 році, щоб розвивати в Саудівській Аравії інфраструктуру для цифрової трансформації. Компанія інвестує в технологічні рішення в галузі інформаційних технологій, охорони здоров'я, освіти і навчання, а також в сучасні технології, включаючи технологію блокчейн, Інтернет речей і штучний інтелект.

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...

"Поступово повертаємося...":У НБУ прокоментували стрибок курсу долара до 40 гривень

четвер, 25 квітень 2024, 18:39

Зростання курсу долара до гривні останнім часом викликано ринковими факторами, які не несуть загрози для стабільності ринку. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube, передають...