Банки ЄС масово блокують перекази з чотирьох областей України: Ось в чому справа

Українці масово стикаються з блокуванням операцій, які проводяться через іноземні банки. Переважно це жителі областей, що були частково окуповані Росією, навіть з підконтрольних Україні населених пунктів, передають Патріоти України.

Про це йдеться у листі Національного банку України (НБУ) до банків та банківських асоціацій. У документі зазначено, що йдеться про юридичних осіб, зареєстрованих на території Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Утім, іноземні банки переважно не деталізують підставу для блокування / відмови з посиланням на вимоги їхньої внутрішньої політики та процедур комплаєнс. Але це може бути пов’язано з виконанням санкцій Європейського Союзу, який забороняє обробляти транзакції з окупованих територій.

В НБУ це пояснили тим, що в іноземних банків немає достовірного джерела даних про статус населених пунктів на вказаних територіях. Через це українським банкам необхідно додатково комунікувати з ними щодо цього питання.

"На думку Національного банку, невиконання платежу може бути пов’язане із санкційними обмеженнями (зокрема секторальними санкціями Європейського Союзу щодо непідконтрольних уряду України територій у Донецькій, Херсонській, Луганській та Запорізькій областях), а також вимогами міжнародних стандартів та національного законодавства інших країн з питань фінансового моніторингу, управління ризиками тощо. Вважаємо, що такий де-ріскінг з боку іноземних банків щодо українських суб’єктів господарювання є необґрунтованим", – йдеться в листі НБУ.

У Нацбанку нагадали, що комплаєнс-перевірку іноземні банки можуть зробити на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та частково на офіційному вебсайті Європейської комісії, де зазначено про підконтрольність уряду України Запоріжжя та Херсона. Це має усунути перешкоди під час проведення розрахунків за зовнішньоекономічними договорами.

У Польщі 77% новостворених підприємств належать українцям: Ось які бізнеси відкривають найчастіше

четвер, 8 серпень 2024, 0:00

У першій половині 2024 року українці створили понад 11% нових бізнесів у Польщі, а 77% нещодавно зареєстрованих іноземцями підприємств керували саме вони. Найчастіше українські підприємці відкривали бізнеси в галузях будівництва (23%), інформаційних та...

Банки ЄС масово блокують перекази з чотирьох областей України: Ось в чому справа

середа, 7 серпень 2024, 21:23

Українці масово стикаються з блокуванням операцій, які проводяться через іноземні банки. Переважно це жителі областей, що були частково окуповані Росією, навіть з підконтрольних Україні населених пунктів, передають Патріоти України. Про це йдеться у ли...