Бережіть рахунки і кишені! Українці масово стають жертвами небезпечної схеми - постраждати може кожен

В Україні активізувалися телефонні шахраї: вони обдзвонюють тисячі номерів, відрекомендовуються співробітниками банків або поліцейськими і виманюють гроші. Бесіда з таким співрозмовником може закінчитися втратою грошей із банківської картки, зазначають Патріоти України.

Які найчастіше використовують?

Базові схеми шахрайства по телефону залишаються незмінними вже багато років. Їх лише "модернізують" залежно від актуальних проблем, розповідає експерт із кібербезпеки Руслан Болгов. Наприклад, зараз, напередодні опалювального сезону, зловмисники можуть розсилати смс із пропозицією дешево купити дрова, нібито зі складу. Подібні оголошення розміщують і на сторінках у соцмережах. Але коли ви переказуєте гроші – дров навряд чи дочекаєтеся.

Телефонне шахрайство може бути у вигляді "холодних" обдзвонів і смс, коли телефонують на випадкові номери, і точкових, коли про людину вже знають певну інформацію. Загалом "розводи" телефонних шахраїв базуються на двох речах: страху ("ваш родич потрапив у біду") або жадібності ("ви виграли приз", "можете купити зі знижкою..."). В усіх цих випадках вас просять оплатити певну суму невідомій особі, і після цього ви, звісно ж, нічого не отримаєте.

Окремий варіант шахрайства по телефону – "дзвінки з банків". Так шахраї намагаються вкрасти дані ваших карток. Говорити при цьому можуть що завгодно: "картка заблокована", "незрозуміла транзакція" і так далі. Щоб виправити ситуацію нібито "співробітник банку" просить вас пройти верифікацію, назвавши дані картки, термін дії та CVV. Цих даних достатньо, щоб спустошити вашу картку.

"99% дзвінків із банку – це шахраї, – запевняє Болгов. – Банк не дзвонитиме просто так. Щонайбільше – можуть запропонувати перевести вашу картку на віп-обслуговування або надати кредит. При цьому, служба безпеки банку в житті не буде витрачати на вас годину-півтори часу. Вони скажуть: картка заблокована, йдіть до найближчого відділення. Все. Банк може зажадати верифікацію, тільки якщо у вас дійсно відбувається незрозуміла транзакція. Якщо ви, наприклад, уперше знімаєте гроші зі своєї картки з банкомата в США. Тоді це буде підозріла операція, через яку вам можуть зателефонувати. Все інше – це шахраї".

На особливу увагу також заслуговує той факт, що шахраї вже можуть "підміняти" номери: дзвонити зі справжнього номера банку або вашого родича. Тому потрібно бути пильним.

Хто в зоні ризику?

Існує думка, що на телефонне шахрайство найчастіше потрапляють пенсіонери. Але це не зовсім так, каже Болгов. Дійсно, схеми, в яких "родич потрапив у біду", перш за все розраховані на людей у віці, адже вони більш недовірливі, часто живуть окремо від дітей і онуків і дуже за них хвилюються. Та й загалом старші люди часто більш довірливі та менше розбираються в нових технологіях. Але ось на схеми з виграшем або дешевою покупкою частіше ведеться молодь.

В принципі, "клюнути" на виверти шахраїв може хто завгодно. Навіть якщо ви добре знайомі зі схемою, це ще не гарантія, що зловмисники не зможуть вас обдурити. "На подив, на шахрайство можуть повестися практично всі, – говорить Болгов. – Навіть люди, які брали у мене інтерв'ю щодо телефонного шахрайства, і самі попадали на телефонних шахраїв і віддавали по 20-30 тис. грн. Усе залежить від спритності та вміння безпосередньо шахрая".

Як уберегти себе?

Головне правило, як не потрапити в руки шахраїв, – перевіряйте будь-яку інформацію. Наприклад, ви раптом хочете взяти участь в акції або лотереї, про яку вам повідомили в СМС і яку проводить якась компанія (навіть дуже відома). Тоді варто зайти на сайт цієї компанії, подивитися, чи є там інформація про лотерею. Якщо лотерея справжня – це важливий іміджевий захід. Про нього обов'язково напишуть на офіційному ресурсі, ймовірно, на головній сторінці. Якщо ж це шахрайство і компанія дізналася, що її ім'ям користуються, то на своїй сторінці вона, ймовірно, попросить користувачів не довіряти таким повідомленням.

Якщо вам пропонують великий виграш, адвокат, засновник благодійного фонду Дмитро Йовдій радить уточнити, де розташований офіс компанії. А також наполягати на тому, щоб приїхати і забрати гроші на місці.

Коли вам повідомляють, що щось трапилося з вашим родичем, Болгов рекомендує закінчити розмову і спробувати зв'язатися з тим, хто нібито потрапив у біду. Якщо це неможливо – поїхати в лікарню або відділення міліції, де він перебуває за версією того, хто подзвонив. У будь-якому разі, шансів допомогти на місці набагато більше, ніж по телефону.

У той же час Йовдій, навпаки, радить ставити шахраям якомога більше запитань, щоб зловити їх на брехні: "Попросіть абонента дати можливість поговорити з вашим родичем. Якщо такої можливості немає, уточніть, хто вам телефонує, як його звати, що він знає про вашу близьку людину, за яких обставин вони познайомилися, що саме сталося. У таких випадках той, хто дзвонить, просто покладе трубку, оскільки зрозуміє, що афера не вдасться".

Що стосується дзвінків із банків – розмов із шахраями краще взагалі не вести. "У таких випадках варто відразу класти трубку, дзвонити на гарячу лінію банку і повідомляти про інцидент або уточнювати, чи був такий дзвінок", – говорить Йовдій.

Якщо ви поспілкувалися з шахраями, викрили їх і не дали вкрасти у вас гроші, не полінуйтеся і передайте їхні дані поліції. Можливо, цим ви допоможете іншим людям, яким будуть дзвонити після вас. Наприклад, так вчинила правозахисниця Олександра Дворецька, яка днями також зіткнулася з телефонними шахраями.

"Майже через 30 хвилин спілкування я отримала всі їхні дані, які могла, і повідомила про те, що звернуся в міліцію. Вони, як справжні "працівники банку" послали мене. Але я не зупинилася, і все, що у мене було: номери, з яких дзвонили, що просили і на яку картку пропонували переказати кошти, передала кіберполіції", – написала Дворецька у себе у Facebook.

Телефонне шахрайство існує вже багато років, ще з часів стаціонарних телефонів. Схеми у зловмисників також одні й ті ж. І, здавалося б, із ними всі вже давно знайомі. Але користуючись стресом або ефектом несподіванки, шахраям із року в рік вдається виманювати в українців їхні заощадження. Тому не варто довіряти незнайомим людям, які раптово вам подзвонили. Часто перевірка їхніх слів може зайняти 5 хвилин, але ці 5 хвилин у перспективі заощадять вам чимало грошей і нервів.

Джерело: Обозреватель

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...