Бережіться! Шахраї можуть вкрасти гроші в українців через Wi-Fi - як не потрапити у пастку

Шахраї можуть вкрасти гроші в українців і дізнатися про дані карти, перебуваючи в одній мережі Wi-Fi з ними. Аферисти перехоплюють дані банківських карток, паролі та повідомлення. У поліції радять надавати перевагу на вулиці мобільному інтернету, а не загальнодоступним мережам, зазначають Патріоти України.

Також рекомендується не здійснювати жодних банківських операцій, коли гаджет підключений до спільної мережі. Як пише прес-служба МВС України, щоб не стати жертвою шахраїв, потрібно дотримуватися кількох правил:

  • не використовувати Wi-Fi, який просить авторизуватися за номером телефону, електронною поштою чи через соціальні мережі;
  • вимкнути опцію загального доступу до файлів;
  • заборонити виявлення свого девайсу іншими користувачами мережі;
  • вимкнути опцію автоматичного підключення до відкритої мережі;
  • використовувати VPN під час підключення до Wi-Fi;
  • не реєструватися на нових ресурсах під час використання невідомої мережі;
  • якщо з'єднання переривається і відбувається перепідключення – не використовувати таку мережу.

Як можуть діяти аферисти?

Найпоширеніший метод обману – підробка суспільної Wi-Fi фейковою мережою. Тобто зловмисники можуть створити мережу, назвавши її як найближче кафе, заклад чи установу.

Шахраї можуть вкрасти дані платіжних систем або клієнт-банку, а потім зняти гроші. Wi-Fi мережі в парках, кафе і навіть метро дуже популярні, до них підключається величезна кількість людей.

Раніше шахраї вигадали нову схему обману, за допомогою якої намагаються пограбувати українців. Вони пропонують громадянам у мережі скористатися нібито новою послугою "Нової пошти" – "novapay". Після цього надсилають посилання на накладну з липового сайту, а як користувач запровадить дані своєї картки, гроші з неї одразу виводять.

"Я розмістив кілька оголошень на OLX (у зв'язку з переїздом позбавляюся від мотлоху, скажімо так), у Whatsapp пише якась Анастасія і каже, що готова купити товар за допомогою нової послуги novapay (типо OLX-доставки, з якої все якраз, тільки, нібито, від "Нової пошти")", – написав у своєму Facebook блогер Вадим Фульмахт.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...