Бережіться! Українцям радять перевірити неактивні банківські картки - там може бути борг, про який ви не знаєте

Неактивні банківські картки, якими українці давно не користуються і вважають їх не більш ніж відпрацьованим шматком пластику, можуть стати джерелом боргу, про який вони й не підозрювали. Причому там може накопичитись чимала заборгованість, через яку боржника почнуть переслідувати колектори, зазначають Патріоти України.

На жаль, такі випадки непоодинокі, каже голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова. Банківська карта, якою ви перестали користуватися, може, як і раніше, обслуговуватися банком. На неї можуть нараховувати щомісячні комісії, або за неї може бути передбачена абонплата. Є чимало варіантів, за допомогою яких банк може знімати гроші за обслуговування картки. Причому, абсолютно не попереджаючи про це клієнта.

У деяких випадках такі борги банки навіть продають колекторам. І тоді колекторський дзвінок може пролунати громом серед ясного неба, коли ви його зовсім не чекали.

Звісно, клієнт має з'ясувати всі нюанси користування карткою ще тоді, коли укладає з банком договір. Однак, поклавши руку на серце, хто і коли читає текст договору, надрукований на декількох аркушах найдрібнішим шрифтом? А банкіри, оформляючи клієнту карту, не завжди повідомляють про всі підводні камені, які його можуть підстерігати.Отже, клієнту банку, аби потім не потрапити в халепу з карткою, слід заздалегідь з'ясувати деякі моменти. "Уважно вивчати умови та правила обслуговування, у тому числі й тарифи, слід ще під час укладання договору з банком, адже якщо клієнт оформив картку, він погодився з умовами та повинен їх виконувати", – радить Олена Коробкова.

Якщо ж ви перестали користуватися карткою, проте вас гложе сумнів, що у банку не буде до вас жодних претензій щодо неї, то краще все з'ясувати. Для цього потрібно або зателефонувати на гарячу лінію банку, або ще краще особисто проконсультуватися з фахівцем банку в будь-якому з його відділень. А ще краще – закрити картку. Для цього потрібно особисто звернутися до банку. І в деяких випадках доведеться написати заяву, щоб її закрили.

Що робити, якщо на неактивній банківській карті залишилися гроші?

Проте це стосується випадків, коли на карті немає грошей. Або ж, коли за нею закритий кредит, якщо це кредитна картка. Однак ще буває, що на карті залишилися гроші, причому чимала сума, а клієнт з якоїсь причини перестав користуватися нею.

Тоді можливі різні варіанти. У тому числі, і не найприємніші для клієнта. У ліпшому разі банк сам закриє його картку та попередить клієнта, щоби той забрав залишок грошей у касі. Можливий й інший випадок, коли сума на рахунку помітно зменшиться через ті самі щомісячні комісійні відрахування.

Проте, можливий ще й третій варіант. Якщо клієнт не користувався карткою 8 років, і не було жодних рухів за його рахунком, то банк може зарахувати суму, що залишилася на карті, як свій прибуток, і тоді повернути її практично неможливо. Тобто, у будь-якому випадку, якщо ви не маєте наміру більше користуватися цією карткою, то краще особисто засвідчити банкірам свою повагу та закрити рахунок, а потім і забрати все, що на ньому залишалося.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...