Бережіться! Українців масово дурять шахраї-"податківці" - яку схему обману освоїли

Українці почали отримувати електронні листи від невідомих кібершахраїв, що намагаються видавати себе за представників Державної податкової служби (ДПС). У своїх листах вони пропонують завантажити на комп'ютер та відкрити файли, що заразять пристрої, передають Патріоти України.

Про це повідомили у ДПС і закликали не відкривати файли, що прикріплені до таких листів. У держструктурі наголошують на масовості такого явища.

"Протягом останніх днів зафіксовано факт масового розповсюдження електронних листів, начебто, від імені Державної податкової служби України, що містять посилання для завантаження файлу. У випадку переходу за прикріпленим посиланням, на комп'ютер буде завантажено файл, відкриття якого призведе до запуску шкідливої програми що створить технічні можливості для прихованого несанкціонованого доступу до персональних комп'ютерів", – повідомили у ДПС.

Податківці пояснили, що листи надходять з адрес, що не мають до них жодного відношення. Тому вони закликали платників бути особливо уважними до адрес відправників електронних листів та перевіряти їхню достовірність. Також у ДПС нагадали, що електронні поштові скриньки усіх центральних органів виконавчої влади розміщені на серверах у доменній зоні GOV.UA або .УКР.

Фейкові листи надходять з електронної пошти, зареєстрованої в домені "pacaembu.sp.gov.br". Однак доменом ДПС є "tax.gov.ua", що має міститися в другій частині електронного листа.

Оскільки листи шахраїв містять в собі прикріплені файли, це наражає персональні комп'ютери отримувачів на небезпеку зараження вірусами. "Характерною особливістю таких листів є наявність прикріплених файлів .zip або .rаr формату, а також файлів з розширенням .scr, .ехе. Завданням зловмисників є введення в оману користувача, для відкриття ним вкладення", – пояснили податківці і закликали не відкривати вкладення у підозрілих повідомленнях.

Вас може зацікавити:Пошкоджено будинок, є обриви ліній електромереж: у КОВА розповіли про наслідки російської атаки на Київщину

Вас може зацікавити:Коваленко: апокаліпсис скасовується, хоч ворог і готує удар на День Незалежності України. Скільки Росія накопичила ракет

Якщо ж відкрити вкладений файл, зловмисники зможуть отримати прихований доступ до комп’ютера жертви та перевести гроші з рахунків підприємства на підконтрольні. Аби цього не сталося, Кіберполіція радить дотримуватися базових стратегій захисту від комп'ютерних вірусів:

  • не завантажувати файли з ненадійних джерел та не переходити за підозрілими посиланнями;
  • користуватися та регулярно оновлювати антивіруси;
  • оновлювати операційну систему та програмне забезпечення до останніх версій і не користуватися програмами, які мають російське походження.

Українцям готують нову пенсійну систему вже з 2026 року: Ось що зміниться

четвер, 22 серпень 2024, 20:00

Уряд України планує запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення, яке включатиме обов’язкову та добровільну накопичувальні системи разом із солідарною. Очікується, що нові правила будуть ухвалені на початку 2025 року, а повне впровадження системи п...

Удар для населення: У МВФ розповіли, чому на їхню думку Україна має підвищити податки

четвер, 22 серпень 2024, 19:40

У Міжнародному валютному фонді підтримують підвищення податків в Україні, адже в майбутньому це може лише позитивно позначитися на деяких речах. Про це заявив очільник місії в Україні Гевін Грей під час дискусії Центру економічної стратегії, пише "Інт...