Без світла по 16 годин на добу? Озвучено прогноз, в яких містах взимку буде найтяжча ситуація

Взимку 2024 року Київ, Харків і Одеса можуть стикнутися з серйозними проблемами в енергопостачанні через дефіцит генерації та військові загрози. У випадку відключення зовнішнього постачання, мешканці цих міст можуть залишатися без світла до 16 годин на добу. Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю. Україна має об'єднану енергосистему, однак не всі її частини однаково стійкі до зовнішніх загроз, передають Патріоти України.

Експерт підкреслює, що Київ, Харків та Одеса є найбільш вразливими містами в зимовий період. "Це великі міста, Харків взагалі під прямим вогнем. Будь-яка підстанція і будь-яка генеруюча потужність може бути в будь-який момент розбита. Там найвищі ризики військові", – розповідає Харченко. .

Харків, що знаходиться неподалік від лінії фронту, постійно піддається обстрілам. Внаслідок цього виникає велика небезпека для місцевої інфраструктури, включаючи електричні підстанції та об'єкти генерації. Місто знаходиться в зоні підвищеного ризику, і будь-яке нове пошкодження інфраструктури може спричинити серйозні перебої з енергопостачанням.

Одеса також відчуває значний дефіцит енергоресурсів. Майже відсутність власної генерації в місті робить його залежним від зовнішнього постачання. "В Одесі генерації власної майже немає, там зараз встановлюються генеруючі потужності, які, дай боже, прикриють водопостачання. Це буде дуже добре, якщо вони встигнуть запустити те, що має закрити водопостачання і хоча б половину теплопостачання на місто", – говорить Харченко .

Київ, будучи столицею та найбільшим містом країни, також має серйозні проблеми з енергопостачанням. Взимку дефіцит потужностей у столиці може сягати 700–900 мегават. За словами експерта, раніше Київ забезпечувався електроенергією через Чорнобильську АЕС, але тепер столиця значною мірою залежить від імпорту енергії з інших регіонів країни.

"В Києві не вистачає взимку 700–900 мегават потужності, які треба завести ззовні. Якщо їх немає звідки завести, давайте будемо відвертими, якщо Київ відрізати від зовнішнього енергопостачання, кияни сидітимуть без світла по 16 годин на добу, і це буде нормально", – підкреслює Олександр Харченко .

Без світла по 16 годин на добу? Озвучено прогноз, в яких містах взимку буде найтяжча ситуація

неділя, 8 вересень 2024, 9:50

Взимку 2024 року Київ, Харків і Одеса можуть стикнутися з серйозними проблемами в енергопостачанні через дефіцит генерації та військові загрози. У випадку відключення зовнішнього постачання, мешканці цих міст можуть залишатися без світла до 16 годин на...

Злет чи падіння? Банкір дав прогноз, чого очікувати від курсу долара наступного тижня

неділя, 8 вересень 2024, 9:44

На валютному ринку, попри можливий інфляційний, енергетичний та воєнний тиск навряд чи можливе "курсове сум’яття". Основні зміни відбуватимуться в межах нових коридорах, а це 41-41,6 грн/долар та 44-46 грн/євро (міжбанк), 41,2-41,8 грн/долар та 44-46,5...