Безробіття і мобілізація: У Кабміні відповіли, чи можуть призвати до армії українців без роботи

В Україні продовжує діяти військовий стан та загальна мобілізація, тому особи, які не мають офіційного працевлаштування, перебувають на обліку в центрі зайнятості та не мають підстав для відстрочення від призову, можуть бути зняті з реєстрації в центрі та мобілізовані до армії. Нюанси Урядовому Кур'єру роз'яснив заступник міністра соціальної політики Валерій Ярошенко, передають Патріоти України.

За його словами, у разі, якщо безробітний отримав повістку, він повинен надати її копію/виписку до центру зайнятості. Однак, якщо безробітного призвали на навчальні збори, його реєстрація та виплата допомоги по безробіттю не припиняються.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», після отримання безробітними, зареєстрованими у центрі зайнятості, мобілізаційних розпоряджень, повісток чи розпоряджень військовослужбовців, спеціаліст центру зайнятості знімає його з обліку.

Вже після закінчення служби такі особи мають право знову зареєструватися та отримувати державні виплати. Однак розмір цієї допомоги буде розраховуватись вже на основі заробітної плати, яка була на останньому місці роботи — на службі у Збройних силах України.

Чиновник наголосив, що служба в армії — це офіційна зайнятість, за яку особа отримує заробітну плату. Також військовослужбовці є застрахованими у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування та сплачують податки.

Українці можуть "вибити" пенсію, яку їм не видали: Юрист порадив, як треба діяти

вівторок, 19 березень 2024, 8:46

Незважаючи на періодичні підвищення пенсій, їх сума не завжди встигає за ростом інфляції, тому для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок, кожна сотня-друга гривень має важливе значення, передають Патріоти України. Що вже говорити про ситу...

У перемогу України вірять, це видно по ринку землі: Як змінилася ситуація з вартістю і хто може купувати землю

вівторок, 19 березень 2024, 8:30

В Україні дорожчає земля. Навіть повномасштабна війна не змогла зупинити попит на ділянки сільськогосподарського призначення, передають Патріоти України. З 1 січня 2024-го правила продажу землі змінили. Ліміт на покупця збільшили зі 100 га до 10 тис. г...