Бєня вже облизується: "ПриватБанк" знову стане приватним фінзакадом, - Мінфін

Українців хвилює перспектива, що один з найбільших банків країни, на порятунок якого держава витратила більше 100 мільярдів коштів платників податків буде приватизований за копійки у непрозорий спосіб "правильним людям". Влада заспокоює, що все буде чесно

ПриватБанк не буде державним, його продадуть у приватні руки. Продаж ПриватБанку раніше був запланований на 2024 рік. Однак тепер термін зміни власника переноситься на невизначений час.

Про це повідомив заступник міністра фінансів України з європейської інтеграції Юрій Драганчук. За словами чиновника, продаж ПриватБанку зараз невчасний. Україна втягнута у війну, яка невідомо коли скінчиться. Тому розмови про приватизацію банку зараз не на порі. Їх треба відкласти принаймні до закінчення війни.

"Давайте виграємо війну, і тоді говоритимемо про якісь терміни приватизації банку", - заявив Драганчук під час презентації звіту ПриватБанку про результати роботи у 2022 році.

Він каже, що зараз для держави одне з головних завдань, поряд із перемогою у війні – підтримка вітчизняного бізнесу. І в цьому уряду мають допомогти банки, особливо державні. Тому зараз у фінансовому секторі зовсім інша стратегія, ніж була до війни. Однак це зовсім не виключає паралельної роботи над привабливістю банку як потенційного об'єкта для покупки.

"Звичайно, банк повинен робити все для того, щоб покращити свій фінансовий результат, корпоративну культуру і бути готовим до продажу", - зауважив чиновник.

При цьому голова правління ПриватБанку Герхард Беш також нагадав, що продаж банку державою планувався на 2024 рік. Але війна сплутала всі карти, проте водночас з'явився час, щоби зробити товар якомога привабливішим для покупців.

"Ми хочемо бути готовими, і лише акціонери дадуть зелене світло – натиснути кнопку", – додав голова правління.

За даними НБУ, ПриватБанк був і залишається найбільшим українським банком. Так, на 1 лютого 2023 року розмір його активів дорівнював 731,0 млрд грн, що становило 26,8% всього українського банківського сектора.


В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...