"Біле золото" України: Експерти розповіли. чому мало не вдвічі підскочила ціна цукру в крамницях

Від минулого року вартість цукру зросла мало не вдвічі, а найбільше зростання відбулося останніми тижнями, коли в господинь почався період консервацій. Кондитери вбачають у подорожчанні цукру картельну змову і звертаються з цього приводу до влади. А виробники говорять про несприятливі кліматичні умови та інші об'єктивні фактори. Про те, чому ж насправді дорожчає цукор, йдеться у випуску ТСН, зазначають Патріоти України.

Українські бджолярі - серед тих, хто найбільше потерпає через подорожчання цукру. Пасічник Тарас Бойко, під опікою якого 70 бджолиних сім’ї, пояснює, що влітку вони живуть із нектару, але лише до липня. Потім — треба підгодовувати. Кожна бджолина сім'я потребує до 20 кілограмів цукру на зимівлю. Подорожчання цього продукти викликає в бджоляра шок.

“Якщо в мене іде 70 сімей в зиму, відповідно мені потрібно 1,5 тони придбати, щоб забезпечити їх. Це майже 45 тисяч гривень”, - скаржиться він.

Потерпають від подорожчання цукру також кондитери. Директор кондитерської фабрики, на якій щоденно 300 майстрів створюють карамель, Євген Таран нарікає на те, що аномальна ціна на солодкий пісок робить їхнє підприємство неконкурентним на світовому ринку, змушує працювати собі в збиток. Тому вони навіть були змушені звернутися до глави держави з проханням втрутитися в цю ситуацію.

“Такий ріст основної сировини призвів до значного зростання собівартості продукції, оскільки 50% - це цукор. В результаті ми вийшли по контракту поставки продукції на Німеччину в мінусові цифри. Якщо ми не будемо його виконувати, нас будуть штрафувати, якщо будемо виконувати - ми будемо в збитках”, - нарікає він.

Президент асоціації кондитерів України Олександр Балдинюк демонструє ціни на цукор на Лондонській біржі та в Україні і переконує, що ціна цього продукту в нашій країні майже вдвічі більша, ніж світова.

“Три чверті виробництва цукру в Україні контролює 3-5 компаній, якщо вони між собою змовляються - ми нічого зробити не можемо. Друга причина - можливий дефіцит. Ці ж компанії зараз утримують дефіцитний товар і переконують уряд в тому, що баланс позитивний і пропозицій достатньо”, - вважає він.

Виробники запевняють, що дефіциту нині немає, ніхто штучно ціну цукру не піднімав і ніякої картельної змови не було. “Насамперед ціна зросла через несприятливі кліматичні умови та скорочення посівних площ. Собівартість зросла також через зростання цін на газ, на електроенергію і похідні матеріали для виробництва цукру”, - перелічує причини подорожчання в.о. голови правління НАЦУ “Укрцукор” Назар Михайловин.

За його словами, ціна на даний момент стабілізувалася — відпускна із заводу становить 24,30 грн, а від початку нового сезону дещо знизиться. Однак, до осені, коли розпочнеться новий сезон цукроваріння, купувати цукор доведеться за захмарними цінами і кондитерським фабрикам, які повинні виконувати контракти, і пасічникам, щоб годувати бджіл. Та й варення господині варять улітку.

В Україні хочуть рахувати зарплати по-новому: Де хочуть взяти гроші на підвищення мінімалки

п’ятниця, 23 травень 2025, 18:30

Мінімальна зарплата в Україні наступного року може зрости до 8688 грн, а прожитковий мінімум – до 3171 грн. Забезпечити фінансування планів уряду можна завдяки детінізації економіки та оптимізації недієвих державних програм. Про це заявив голова Коміте...

Удар для Путіна: Мерц ініціював включення заборони експлуатації "Північних потоків" у пакет санкцій ЄС

п’ятниця, 23 травень 2025, 18:24

Канцлер Німеччини Фрідріх Мерц активно підтримує пропозицію заборонити відновлення роботи газопроводів "Північний потік" у новому пакеті санкцій ЄС проти Росії. Про це пише Financial Times із посиланням на поінформовані джерела. За інформацією джерел г...