"Біле золото" України: Експерти розповіли. чому мало не вдвічі підскочила ціна цукру в крамницях

Від минулого року вартість цукру зросла мало не вдвічі, а найбільше зростання відбулося останніми тижнями, коли в господинь почався період консервацій. Кондитери вбачають у подорожчанні цукру картельну змову і звертаються з цього приводу до влади. А виробники говорять про несприятливі кліматичні умови та інші об'єктивні фактори. Про те, чому ж насправді дорожчає цукор, йдеться у випуску ТСН, зазначають Патріоти України.

Українські бджолярі - серед тих, хто найбільше потерпає через подорожчання цукру. Пасічник Тарас Бойко, під опікою якого 70 бджолиних сім’ї, пояснює, що влітку вони живуть із нектару, але лише до липня. Потім — треба підгодовувати. Кожна бджолина сім'я потребує до 20 кілограмів цукру на зимівлю. Подорожчання цього продукти викликає в бджоляра шок.

“Якщо в мене іде 70 сімей в зиму, відповідно мені потрібно 1,5 тони придбати, щоб забезпечити їх. Це майже 45 тисяч гривень”, - скаржиться він.

Потерпають від подорожчання цукру також кондитери. Директор кондитерської фабрики, на якій щоденно 300 майстрів створюють карамель, Євген Таран нарікає на те, що аномальна ціна на солодкий пісок робить їхнє підприємство неконкурентним на світовому ринку, змушує працювати собі в збиток. Тому вони навіть були змушені звернутися до глави держави з проханням втрутитися в цю ситуацію.

“Такий ріст основної сировини призвів до значного зростання собівартості продукції, оскільки 50% - це цукор. В результаті ми вийшли по контракту поставки продукції на Німеччину в мінусові цифри. Якщо ми не будемо його виконувати, нас будуть штрафувати, якщо будемо виконувати - ми будемо в збитках”, - нарікає він.

Президент асоціації кондитерів України Олександр Балдинюк демонструє ціни на цукор на Лондонській біржі та в Україні і переконує, що ціна цього продукту в нашій країні майже вдвічі більша, ніж світова.

“Три чверті виробництва цукру в Україні контролює 3-5 компаній, якщо вони між собою змовляються - ми нічого зробити не можемо. Друга причина - можливий дефіцит. Ці ж компанії зараз утримують дефіцитний товар і переконують уряд в тому, що баланс позитивний і пропозицій достатньо”, - вважає він.

Виробники запевняють, що дефіциту нині немає, ніхто штучно ціну цукру не піднімав і ніякої картельної змови не було. “Насамперед ціна зросла через несприятливі кліматичні умови та скорочення посівних площ. Собівартість зросла також через зростання цін на газ, на електроенергію і похідні матеріали для виробництва цукру”, - перелічує причини подорожчання в.о. голови правління НАЦУ “Укрцукор” Назар Михайловин.

За його словами, ціна на даний момент стабілізувалася — відпускна із заводу становить 24,30 грн, а від початку нового сезону дещо знизиться. Однак, до осені, коли розпочнеться новий сезон цукроваріння, купувати цукор доведеться за захмарними цінами і кондитерським фабрикам, які повинні виконувати контракти, і пасічникам, щоб годувати бджіл. Та й варення господині варять улітку.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...