Від минулого року вартість цукру зросла мало не вдвічі, а найбільше зростання відбулося останніми тижнями, коли в господинь почався період консервацій. Кондитери вбачають у подорожчанні цукру картельну змову і звертаються з цього приводу до влади. А виробники говорять про несприятливі кліматичні умови та інші об'єктивні фактори. Про те, чому ж насправді дорожчає цукор, йдеться у випуску ТСН, зазначають Патріоти України.
Українські бджолярі - серед тих, хто найбільше потерпає через подорожчання цукру. Пасічник Тарас Бойко, під опікою якого 70 бджолиних сім’ї, пояснює, що влітку вони живуть із нектару, але лише до липня. Потім — треба підгодовувати. Кожна бджолина сім'я потребує до 20 кілограмів цукру на зимівлю. Подорожчання цього продукти викликає в бджоляра шок.
“Якщо в мене іде 70 сімей в зиму, відповідно мені потрібно 1,5 тони придбати, щоб забезпечити їх. Це майже 45 тисяч гривень”, - скаржиться він.
Потерпають від подорожчання цукру також кондитери. Директор кондитерської фабрики, на якій щоденно 300 майстрів створюють карамель, Євген Таран нарікає на те, що аномальна ціна на солодкий пісок робить їхнє підприємство неконкурентним на світовому ринку, змушує працювати собі в збиток. Тому вони навіть були змушені звернутися до глави держави з проханням втрутитися в цю ситуацію.
“Такий ріст основної сировини призвів до значного зростання собівартості продукції, оскільки 50% - це цукор. В результаті ми вийшли по контракту поставки продукції на Німеччину в мінусові цифри. Якщо ми не будемо його виконувати, нас будуть штрафувати, якщо будемо виконувати - ми будемо в збитках”, - нарікає він.
Президент асоціації кондитерів України Олександр Балдинюк демонструє ціни на цукор на Лондонській біржі та в Україні і переконує, що ціна цього продукту в нашій країні майже вдвічі більша, ніж світова.
“Три чверті виробництва цукру в Україні контролює 3-5 компаній, якщо вони між собою змовляються - ми нічого зробити не можемо. Друга причина - можливий дефіцит. Ці ж компанії зараз утримують дефіцитний товар і переконують уряд в тому, що баланс позитивний і пропозицій достатньо”, - вважає він.
Виробники запевняють, що дефіциту нині немає, ніхто штучно ціну цукру не піднімав і ніякої картельної змови не було. “Насамперед ціна зросла через несприятливі кліматичні умови та скорочення посівних площ. Собівартість зросла також через зростання цін на газ, на електроенергію і похідні матеріали для виробництва цукру”, - перелічує причини подорожчання в.о. голови правління НАЦУ “Укрцукор” Назар Михайловин.
За його словами, ціна на даний момент стабілізувалася — відпускна із заводу становить 24,30 грн, а від початку нового сезону дещо знизиться. Однак, до осені, коли розпочнеться новий сезон цукроваріння, купувати цукор доведеться за захмарними цінами і кондитерським фабрикам, які повинні виконувати контракти, і пасічникам, щоб годувати бджіл. Та й варення господині варять улітку.
Представники Болгарії та Румунії вимагають захисту від імпорту дешевого меду з України. Від занизької закупівельної ціни на мед страждають і самі українські пасічники. За їхніми словами, відвантажувати продукт оптовикам восени-2024 доводиться від 55 гр...
Банки Китаю продовжують ускладнювати проведення платежів для клієнтів із Росії, боячись потрапити під дію вторинних санкцій. Цього разу було посилено перевірки транзакцій з Індії, ОАЕ та Гонконгу – у них намагаються виявити "російський слід". Про це по...