Біженцям на замітку. У Польщі встановили непомірну плату за комуналку: Скільки потрібно буде віддати за невелику квартиру

У Польщі нестримно зростає плата за орендоване житло. Причому зростають одразу обидві його складові: плата за власне оренду та плата за комуналку, передають Патріоти України.

І якщо перший доданок багато в чому залежить від попиту на житло, який відчутно зріс через величезний наплив українських біженців, то другий – це наслідок подорожчання енергоресурсів, а також інфляції, яка заполонила країни ЄС.

Про те, як змінилися ціни на оренду квартир у Польщі, і скільки нашим сусідам тепер доводиться платити за комунальні послуги, розповіло видання finance.ua.

Плата за оренду житла

Протягом минулого року ціни на оренду житла в Польщі зросли в середньому на третину. Причому у великих містах це зростання ще більше. На сьогодні оренда однокімнатної квартири обійдеться в таку ціну.

  • у Варшаві - 2571 злотий (+33% на рік);
  • у Вроцлаві - 2471 злотий (+42% на рік);
  • у Гданську - 2 400 злотих (+40% на рік).

До топ-5 найдорожчої оренди увійшли також Краків та Гдиня. Тамтешні орендні ціни трохи перевищують 2000 злотих і зросли протягом року приблизно на 44%.І всі ці ціни доводиться платити саме за оренду житла. А комунальні витрати йдуть окремим рядком, який у ці суми не входить.

Скільки коштує у Польщі комуналка?

Плата за комуналку зростає у Польщі, як і в нас. Причому причини для її підвищення практично такі самі:

  • подорожчання вартості енергоносіїв;
  • зростання цін на логістику;
  • підвищення зарплати працівникам комунального сектору через інфляцію.

У результаті, держава, як і в нас, змушена стримувати зростання тарифів на комуналку. Та все ж, вони там набагато вищі, ніж в Україні.

Тарифи на електроенергію

Постачальникам електроенергії кіловат-година електрики обходиться дорожче, ніж побутовим споживачам. Польський уряд, як і український, намагається пом'якшити для пересічних громадян ціновий удар.

2023 року уряд вирішив залишити торішні тарифи на електроенергію. При цьому їхня вартість буде ступінчастою, як і для українців. Для тих домогосподарств, які не перевищать річний ліміт споживання, ціна буде нижчою. Для тих, хто його перевищить, буде більш високий тариф.

Річні ліміти – жорсткіші, ніж в Україні:

  • 2000 кВт/год - для всіх домогосподарств;
  • 2600 кВт/год — для сімей, де є людина з інвалідністю;
  • 3 000 кВт/год – для багатодітних сімей або фермерів.

Тобто виходить, що звичайна сім'я, щоби користуватись зниженим тарифом на електрику, має за місяць споживати не більше 166,6 кВт-год. У нас можна користуватися низьким тарифом, споживаючи до 250 кВт-год.

Отже, для тих, хто не перевищить річний ліміт, тариф на електроенергію обіцяють зберегти на рівні минулого року. Тим же, хто його перевищить, доведеться платити за вищим тарифом. Втім, і тим, і іншим, електрика обійдеться дорожче, ніж торік, через 16% ставки ПДВ, яка раніше не входила до тарифу.

Тарифи на газ

Ці тарифи обіцяють залишити на рівні минулого року, проте зі збільшенням на 23% ПДВ. Загалом середньостатистична польська родина повинна буде щомісяця віддати за комунальні послуги такі суми:

  • водопостачання та водовідведення - 8-11 злотих за кубометр;
  • електроенергія - 0,7 злотих за 1 кВт з доставкою;
  • газ – 1,5-1,6 злотих за 1 кубометр у різних регіонах Польщі;
  • вивіз сміття – приблизно 13 злотих;
  • опалення – 2-3 злотих за кв. м;
  • послуги інтернету та кабельного телебачення – 50-60 злотих щомісяця за безлімітний комплексний пакет.

Таким чином, для сім'ї із трьох осіб, яка проживає у невеликій квартирці площею до 40 кв. метрів, місячна плата за комуналку коштуватиме приблизно 500 злотих. На наші гроші, враховуючи, що злотий сьогодні коштує 8,47 грн, вийде близько 4235 грн. Тобто, у них плата за комуналку відчутно вища за нашу. Хоча й зарплати у Польщі також не українські

Оце так: У Польщі викинуть тонни українського морозива

вівторок, 16 квітень 2024, 16:22

Польські інспектори заборонили продаж у країні партії понад 7 тонн морозива, яке раніше завезли з України. До якості товару в поляків питань не було – їх не влаштувало маркування, передають Патріоти України. Про відповідне рішення повідомили у мікробло...

Пенсії в Україні порахують за єдиною формулою: Стало відомо, хто отримає майже 10 тис. на місяць

вівторок, 16 квітень 2024, 14:56

В Україні з мінімальною зарплатою розмір пенсії становитиме 2361 грн. Водночас із середньою зарплатою можна отримувати 4741 грн. Українець, який отримує зарплату вдвічі вищу за середню, зможе отримувати пенсії у розмірі 9 491,5 грн. Чим більша зарплата...