Бізнес в Україні змусять платити довоєнні податки - влада готує скасування пільг

В Україні мають намір скасувати "воєнні" податкові пільги для бізнесу. Податки поступово повернуться до довоєнних. Є припущення, що бізнес повернуть до довоєнних податків до закінчення першої половини 2023 року, передають Патріоти України.

В Україні скасують податкові пільги для бізнесу. Зокрема, замість сьогоднішніх 2% Єдиного податку підприємці сплачуватимуть довоєнні 5%. При цьому влада пом'якшить бізнесу цей перехід до вищого податку, розтягнувши його у часі. Податки підвищувати доведеться з кількох причин, розповів голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

За словами Гетьманцева, уряд поки що чітко не висловився з цього питання. Однак, судячи з сигналів, що доходять звідти, влада вже має єдину думку щодо підвищення Єдиного податку. Чекаємо на позицію уряду, але багато говорить про те, що пільга буде скасована з середини 2023 року", – зазначив нардеп. Податки підвищувати необхідно з кількох причин, каже Гетманцев.

Перша причина – різке скорочення бюджетних надходжень. Через зменшення відсотка оподаткування та скорочення загальної чисельності підприємств українська скарбниця щомісяця недоотримує близько 5 млрд гривень.

Друга – спотворення ринкового конкурентного середовища. Крім підприємців, для яких кожен відсоток податку – це запорука виживання, пільговим оподаткуванням також користується бізнес, який чудово обходився і без цієї пільги.

"Податки з обігу, якщо вони використовуються не тільки мікробізнесом, як це було за останні 20 років, а й середнім та великим, спотворюють конкуренцію та сприяють виникненню вертикально інтегрованих монополій", – поділився координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Третя причина – умови, які ставлять нам міжнародні партнери, зокрема МВФ. Наші кредитори просто не розуміють, чому Україна просить у них допомогу на бюджетні витрати, при цьому скорочуючи власні податкові надходження. Навіть більше, українська влада заради співпраці з МВФ взяла на себе зобов'язання не лише повернути довоєнні податки, а й не запроваджувати жодних нових податкових пільг для бізнесу. Таким чином, вже ймовірно з другої половини 2023 року, а то й раніше, бізнесу повернуть усі довоєнні податки

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...