Блекаут "на порозі": Експерт розповів, наскільки критична ситуація з електрикою в Україні

Блекаут "на порозі": експерт розповів, наскільки критична ситуація в Україні

Головна порада цією зимою - зменшити споживання електроенергії в пікові години. І, власне, це відбувається. Великі міста почали економити світло, на вулицях стало в рази менше зовнішньої реклами з підсвіткою, передають Патріоти України.

З кожним масованим ракетним обстрілом, в Україні дедалі частіше говорять про високу ймовірність повного блекауту. В деяких містах місцева влада навіть закликає мешканців багатоповерхових будинків переїздити до села й там перечекати зиму. Адже існують ризики того, що в майбутньому відключення електроенергії стануть тривалішими – не кілька годин, а кілька днів. Про це пише експерт з енергетичних питань, член експертної ради при Держенергоефективності Геннадій Рябцев.

"Звичайно, в селі набагато легше забезпечити будинок теплом, ніж квартиру на 10-му поверсі. Українці можуть придбати електрогенератор, буржуйку або розтопити дровами. Окрема перевага у тому, що коли люди поїдуть з міста та будуть себе комфортно почувати у сільській місцевості, це дозволить зменшити навантаження на енергетичну систему в місті. Це означатиме, що тривалість стабілізаційних відключень вдасться скоротити.

Кожна людина може визначати, чи є в неї можливість переїхати у приватний будинок, до села. Але це не означає, що влада має на увазі нездатність забезпечити великі міста електроенергією та теплом. Влада дійсно не може гарантувати, що забезпечить електроенергією всіх. Прилетить ще раз — матимемо нові аварійні відключення. Але влада та керівники енергетичних підприємств робитимуть все, щоб зменшити наслідки обстрілів.

На мою думку, ситуація з забезпеченням українців електроенергією є складною, проте контрольованою. Яка ймовірність, що будуть проблеми з опаленням взимку? Вона відмінна від нульової. Зараз ми маємо передбачити всі можливі сценарії та розробити порядок дій для кожного з них. Влада цим активно займається. Але якщо говорити про потребу в евакуації, то хіба в таких населених пунктах як Ізюм на Харківщині, або Бахмут Донецької області. Передумов для виїзду населення з умовних Києва чи Івано-Франківська немає.

Головна порада цією зимою — зменшити споживання електроенергії в пікові години. І, власне, це відбувається. Великі міста почали економити світло, на вулицях стало в рази менше зовнішньої реклами з підсвіткою.

Але влада повинна шукати більше можливостей для економії. Зокрема, зменшити споживання у комунальних будівлях. За можливості, знайти спосіб зменшити опалювальні площі. Наприклад, мер Києва Віталій Кличко вже заявив про продовження зимових канікул в школах. Так само у навчальних закладах можна перенести заняття з лютого на червень, коли не буде потреби в опаленні. А працівників великих наукових установ перевести на дистанційний режим роботи. Це саме те, що зараз потрібно зробити. Днями експертна рада при Держенергоефективності підготувала для центральних органів влади практичні рекомендації з проходження осінньо-зимового періоду.

Та, повторюсь, коли мова йде про великий обласний центр зі значною кількістю комунальних будівель та підприємств, є доволі багато можливостей ефективно зекономити електричну енергію та опалення. Фактично, тут не пахане поле. А тому критичною ситуація поки не є", – пише Геннадій Рябцев.

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...