Болючий удар для режиму Путіна: Стало відомо, скільки коштуватиме Росії втрата європейського ринку газу

Втрата європейського ринку газу коштуватиме Росії приблизно щорічних надходжень до бюджету $6,5 млрд щорічно. Ця сума приблизно у 30 разів перевищує втрати України від транзиту російського газу. Про це заявив експерт нафтогазового ринку Михайло Крутихін. Він наголосив, що припинення постачання російського газу в Європейський Союз дуже вигідне для України, пише "Укрінформ", передають Патріоти України.

"РФ отримувала за газ, який відправлявся до Європи через Україну приблизно $6,5 млрд щорічно. А тепер ці гроші не підуть до російського військового бюджету. І це великий виграш, оскільки Україна при цьому втратить лише $230 млн, отримуваних за транзит. Це набагато менше, ніж зиск від позбавлення Росії таких коштів", – пояснив Крутихін.

Він нагадав, що ЄС прийняв рішення про відмову члени мають повністю відмовитись від трубопровідного російського газу до 2027 року. Тому те, що всі члени ЄС можуть обійтися без російського газу вже найближчого зимового опалювального сезону, є позитивним фактом. Втім такі країни, як Угорщина, Австрія і Словаччина продовжують отримувати газ з РФ через "Турецький потік" або через ГТС України.

"Якщо порушиться постачання російського газу цими трубопровідними маршрутами, то вони зможуть забезпечувати себе газом з європейських торгових майданчиків. Так, при цьому їм доведеться платити дещо дорожче, бо існує конкуренція. Але це провина керівництва цих країн", – зазначив експерт.

Михайло Крутихін наголосив, що керівництво названих країн було заздалегідь попереджене, але навіть з урахуванням повномасштабного вторгнення РФ до України, не підготувалося до відключення від російського газу як слід.

"Тобто, попри рішення Євросоюзу, вони не забезпечили себе надійними альтернативними маршрутами. Та все одно тепер зможуть обійтися без газу з РФ, хіба що зазнавши деяких незручностей. Головне, що газу в Європі цілком достатньо, і жодного дефіциту немає, як правильно каже Кадрі Сімсон", – резюмував Крутихін.

Так він прокоментував заяву єврокомісарки з енергетики Кадрі Сімсон про те, що ЄС готовий остаточно відмовитися від поставок російського газу після завершення угоди про його транзит через Україну. Оскільки залежність ЄС від російського палива за час повномасштабного вторгнення до України знизилася втричі – з 150 млрд кубометрів газу до менш як 50 млрд.

А кажуть, що "патєрь нєт": У Росії рекордний дефіцит кадрів за всю історію

субота, 19 жовтень 2024, 9:01

Забезпеченість трудовими кадрами в Росії у третьому кварталі 2024 року ще раз оновила мінімум за всю історію спостережень. Про це повідомляється з даних ЦБ РФ, передають Патріоти України. Найгостріший дефіцит продовжують відчувати російські обробні під...

Польотам бути чи ні? В ОП прокоментували ймовірність відкриття аеропорту в Ужгороді в умовах війни

субота, 19 жовтень 2024, 8:35

Міжнародний аеропорт "Ужгород" передали МВС під європейський хаб авіазабезпечення цивільного захисту. Використання летовища для регулярних пасажирських перевезень неможливе, навіть якщо відкриють небо. Про це повідомив заступник голови Офісу президента...