Борщ може стати розкішшю: Експерти дали прогноз, як локдаун вплине на ціни в Україні

В Україні зростає вартість продуктів - за рік вона в середньому підвищилася на 7,5%, експерти поділилися прогнозами, що буде з цінами в найближчому майбутньому. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із їхніми міркуваннями.

Відзначається, що подорожчання багатьох продуктів спостерігалося і минулого року. Так, через поганий врожай зростали ціни на хліб, а також на гречку і цукор, а до кінця року злетіли ціни на молочну продукцію та яйця.

Що стосується цін на продукти в нинішньому році, то за словами члена "Економічної дискусійного клубу" Олега Пендзина, прогнози можна зробити, максимум, до початку літа, коли вже буде зрозуміла ситуація з новим урожаєм.

За його прогнозами, молочні продукти та м'ясо навряд чи сильно виростуть в ціні. "Тим більше зараз (з 15 березня) розпочався піст, а тому до початку травня навряд чи щось станеться. Правда, можливий невеликий ажіотаж перед Великоднем (2 травня)", - зазначив він.

Крім того, зростання цін пригальмує локдаун, який регіони України один за іншим (включно з містом Києвом) вводять через захворюваність на коронавірус. "Рекордсмен" подорожчання минулого року - гречка, далі рости в ціні не буде, вважає Пендзин. Зазначимо, що зараз середня ціна гречаної крупи в магазинах становить близько 45 гривень за кілограм. Також не дорожчатимуть яйця.

"Ще трохи потеплішає, і почнуть нестися кури в домогосподарствах, тобто з'явиться конкуренція на ринку. До того ж знову-таки, піст. Тому я думаю, що за 40 гривень вартість одного десятка не вийде. Але і зниження ціни не буде", - додав експерт.

Зате будуть рости ціни на хліб - як і раніше, на 2% в місяць (для прикладу, батон, який зараз продається за 20 гривень, до кінця року буде коштувати близько 25 гривень, той, що вже зараз коштує 25 гривень, подорожчає до 30 гривень).

"Лідерами з подорожчання будуть овочі. Вони будуть рости в ціні дуже сильно - як мінімум, вдвічі в порівнянні з цінами січня. Ми вже побачили за перші два місяці цього року, що буряк подорожчав на 40%, приблизно така ж ситуація і по моркві. Картопля виросла в ціні не так сильно, але все ще попереду. І я думаю, що лідери по овочах дадуть 100% зростання, а в середньому борщовий набір подорожчає на 70-80%", - прогнозує Пендзин. Схоже, для багатьох українців борщ стане розкішшю.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...