Ціна на сало побила всі рекорди і воно тепер дорожче, аніж на відбірну свинину. Тримати худобу вдома не вигідно і тяжко, свиноферм в аграрній країні не так багато і спеціалізуються вони на інших породах свиней. А тут ще і ціна на корми злетіла. Про те, які перспективи у споживачів - 15 листопада йдеться в сюжеті ТСН.19:30, зазначають Патріоти України.
У м'ясному павільйоні одного з київських базарів за "серединку" правлять 170 гривень. Шматки для тушкування - 80. Сальні обрізки обійдуться у 20 гривень. Найдорожче - так зване генеральське. 350 гривень за кіло.
Слід зазначити, що на свині вагою півтора центнера - загалом 50 кілограмів сала, а такого - від сили - два.
Сало на ринках - головно з домогосподарств. Але тримати свиней, зізнаються господарі, не вигідно зовсім: великі затрати, багато роботи.
Промислове свинарство досі конкурує з домогосподарствами. Три мільйони поголів'я на свинофермах проти майже двох з половиною мільйонів поголів'я у людей. Але і на виробництві з салом - проблема.
Дефіцит сала, насамперед, з'явився тому, що всі господарства краіїни пейрешли на так звані м'ясні породи свиней, на них був більший попит і вирощувати їх простіше.
За кілограм живої ваги м'ясокомбінати нині дають 48 гривень. І фермери лише рахують збитки. Нині м'ясо значно дешевше за сало. До десяти відсотків спожитої українцями свинини - імпорт.
Очікувати зниження ціни на сало не варто, кажуть експерти. Дефіцит свинини може з'явитися і у світі. У Європі через здорожчання кормів уже скорочують поголів'я. В Україні ж корми і робоча сила - дешевші, але собіварість свинини чомусь вища.
"Іде фальшування з преміксами, різними добавками. Продаються фуфломіцини і це масова проблема. Якщо брати стандартну програму годівлі, то свині до 110 кг у світі виростають за 5 місяців, в Україні - в кращому випадку - за 6", - пояснює виконавчий директор Асоціації "М’ясної галузі" Микола Бабенко.
Світ на порозі продовольчої кризи, кажуть експерти, і через пів року очікують чергове зростання на свинину. А зі зростанням ціни - зниження її споживання. Українці і нині в середньому свинину їдять утричі менше, аніж європейці. 15 кіло на рік в Україні - проти 45 - у Європі.
Тариф на електроенергію, який був встановлений в Україні, діятиме протягом поточного опалювального сезону. Уряд не має планів щодо його збільшення. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко під час "Години запитань до уряду" 17 січня, переда...
Економіка України попри війну продовжує зростання. Показник ВВП на душу населення перевищив довоєнний рівень. Про це повідомив заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, передають Патріоти України. . За його словами, зростання реального ВВП У...