Буде велика "зачистка": Юрист пояснив, у кого в Україні заберуть пенсії

В Україні проведуть масштабну верифікацію одержувачів соцвиплат. У результаті частина пенсіонерів може залишитися без виплат. передають Патріоти України.

Юрист Олександр Плахотник нагадує: припиняти виплати пенсій закон дозволяє. Відповідні випадки описані у 49-й статті закону "Про загальнообов'язкове пенсійне страхування". Рішення може ухвалити як суд, так і місцевий підрозділ Пенсійного фонду.

За що можуть забрати пенсію:
  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
Це можуть підтвердити в ході верифікації. Наприклад, якщо пенсіонер вийшов на заслужений відпочинок за фальшивими документами, або ж у документах є помилки.

"У разі виявлення недостовірних даних у документах і відомостях, на підставі яких було встановлено та/або здійснюється виплата пенсії, рішенням територіального органу Пенсійного фонду України розмір і підстави для виплати пенсії переглядаються відповідно до закону без урахування таких даних", – йдеться в законі.

  • на весь час проживання пенсіонера за кордоном;

Чиновники в межах перевірки також отримають інформацію про те, коли пенсіонер перетинав кордон і як довго перебував за межами країни. Якщо, наприклад, поїхати на кілька місяців, пенсія за цей період нараховуватися не буде.

  • в разі смерті пенсіонера;
  • в разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців поспіль;

"Поновлення виплати пенсії здійснюється рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати", – йдеться у документі.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...