Будні "наддержави": Уряд РФ вирішив витратити трильйон рублів з Фонду національного благополуччя

На Росії уряд вирішив витратити гроші з Фонду національного благополуччя (ФНБ) на різноманітні проекти, а от виділити ці гроші на населення влада не захотіла. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Відомо, що станом на 1 травня в запасі лежало 13,8 трлн рублів. Для порівняння, дефіцит федерального бюджету торік склав 4 трлн. Тобто, наявна калитка дозволить пережити 3,5 кризові роки.

Зазначається, що Фонд наповнюється автоматично – в резерви йдуть всі гроші, які держава отримує від нафтових надприбутків. Кілька років тому в уряді вивели універсальну формулу: за нею, якщо в запасах лежить 7% ВВП (близько 7,5 трлн рублів), то все, що понад, можна спокійно витрачати на різні проекти всередині країни. Правда, до цієї суми потрібно додати кошти, заморожені в інфраструктурних проектах. Тому що вони номінально є і з часом повернуться в кубушку, але в реальності їх немає, тому що вони вкладені в будівництво. Це ще близько 4 трлн рублів.

Таким чином, якщо все коректно порахувати, то в нинішніх умовах уряд може спокійно витрачати два трильйони рублів. Так, у 2019 році в уряді вирішили, що витратять частину грошей з ФНБ протягом 2020 – 2022 років. На першому етапі в уряді вирішили розподілити лише половину вільних грошей, навіть менше – 900 млрд рублів.

Вони підуть в основному на транспортні проекти. При цьому гроші на ці проекти підуть не тільки з ФНБ. Загальні витрати на них оцінюються в 4,9 трлн рублів. Тобто з резервів профінансують лише 20%.

Всього в шорт-лист потенційних одержувачів грошей з Фонду увійшли 32 проекти. Список в середині травня в уряд передав Мінекономрозвитку. Про те, чи буде в цьому році розподілятися другий вільний трильйон, поки невідомо.

Зазначимо, що влітку фракція "Справедлива Росія" планує відправити на розгляд Держдуми законопроект про впровадження базового доходу для кожного росіянина. Кошти планується черпати якраз з Фонду національного добробуту. Глава фракції Сергій Миронов навіть запропонував перейменувати його в Фонд національного народозбереження. Суть ініціативи – виплачувати кожному росіянину по 10 тисяч рублів щомісяця. Незалежно від того, працює він чи ні.

Втім, у Центробанку популістську ідею головного "есера", природно, не підтримали. Найпростіший розрахунок показує, що, якщо закон буде ухвалений, від резервів нічого не залишиться вже через рік. Адже на виплати буде йти по 1,5 трлн рублів щомісяця.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...