Будуть блокувати рахунки? ТЦК можуть надати доступ до інформації про кошти українців

Банки в Україні гарантують таємницю інформації про банківський рахунок, операції і відомості про клієнта. Усі дані про перебіг руху грошей, зміну банківських рахунків або платіжних карток банки надають тільки самим клієнтам або їхнім представникам, а також за рішенням суду, передають Патріоти України.

Однак, схоже на те, що працівникам ТЦК хочуть надати доступ секретного рівня. У підписаному президентом законі про реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів не прописано, що вони побачать стан грошових рахунків у банках, зазначила у діалозі з "Фокусом" адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

Однак, за її словами, наразі відсутність ясність з приводу механізму входу до реєстру "Оберіг". Якщо це робити під електронним ключем, невідомо, чи відображатиметься кількість спроб входу і яку інформацію запитували.

"Йдеться фактично про дозвіл копатися в гаманцях українців. Який стосунок наявність рахунку в банку має до призову до ЗСУ? Надання доступу до демографічного реєстру можна зрозуміти – дізнаються, де особа зареєстрована. Акти цивільного стану дадуть відомості про наявність дітей і дружини. Усе інше – під великим питанням", —– підсумувала адвокатка.

Також зазначається, що реєстр "Оберіг" створили з метою спростити процес мобілізації та нівелювати корупційні ризики при контакті з працівниками ТЦК. Військовий облік в електронному режимі дає змогу збирати інформацію про військовозобов'язаних: їхні контактні та персональні дані, сімейний статус і навіть фінансовий стан.

У зв'язку з "тотальною" цифровізацією військовозобов’язаних постає питання, чи збережеться в країні поняття таємниці та права на захист персональних даних. У країні, де мільйони людей добровільно встановили застосунок "Дія" і "Резерв+", немає навіть сенсу говорити про такі категорії, вважає експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун.

"Такі дії означають автоматичну відмову людини від права на особисті дані. Тепер держава може робити що завгодно з наданими відомостями. Можлива резистентність (опір суспільства) протестована – вона виявилася низькою. Українцям все одно на свої персональні дані. Якщо дані всіх громадян чоловічої статі без їхньої згоди потраплять до будь-якого реєстру, це можна розцінити як цілковиту неповагу до захисту персональних даних і порушення прав людини", – підкреслює експерт.

Водночас існують ризики зламу реєстру військовозобов'язаних. Система захисту реєстру "Оберіг" постійно вдосконалюється, але росіяни здатні її зламувати, попереджає фахівець.

Ситуація з відключеннями світла в Україні погіршилася: В "Укренерго" назвали чотири причини

середа, 3 липень 2024, 9:20

Останніми днями в Україні зростає тривалість відключень електроенергії для населення. Це відбувається не лише через нищення російськими терористами української енергетичної інфраструктури, але й через збільшення споживання, зменшення обсягів імпорту ст...

Руйнування колосальні: Щоб відбудувати Україну за 5-10 років треба 1,5 мільйона будівельників, - експерт

вівторок, 2 липень 2024, 22:30

Своєю геноцидною війною Росія вже зруйнувала в Україні понад 60 млн квадратних метрів житла. До війни в Україні було 300 тис. будівельників, нагадав в ефірі "Українського Радіо" директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перег...