Будуть діяти нові правила: Податківці з 30 вересня отримають дані про рахунки з-за кордону всіх українців

В Україні з 30 вересня Державна податкова служба почне автоматично отримувати дані про стан банківських рахунків громадян за кордоном. Для цього не потрібен буде окремий запит, а повідомляти власника рахунку немає потреби. Як пише видання SUD.UA, Державна податкова служба отримала схвалений глобальним форумом ОЕСР звіт щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою в Україні та обмін інформацією для податкових цілей, передають Патріоти України.

Так, Україна стане рівноправним партнером у міжнародній системі автоматичного обміну інформацією, що об’єднує 115 країн, зокрема всіх держав-членів ЄС.

Як повідомляв голова Комітету ВР з питань податкової політики Данило Гетманцев, Україна готова на технічному і законодавчому рівні до підключення систем CRS/CbC. "Це означає, що у ДПС найближчим часом зʼявиться інформація про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також ціла низка фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній у розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності тих, хто працює, та багато іншого", – зазначав він.

Крім того, за словами Гетманцева, отримання від партнерів інформації та її систематизований аналіз дозволить підвищити ефективність контролю за декларуванням активів та доходів, які підлягатимуть оподаткуванню, та посилити боротьбу з ухиленням від сплати податків.

Також раніше ДПС оприлюднила Перелік підзвітних юрисдикцій, з якими Україна обмінюватиметься інформацією про підзвітні фінансові рахунки для цілей Багатосторонньої угоди CRS. Першою граничною датою обміну для України буде до 30 вересня 2024 року – щодо інформації про підзвітні рахунки за звітний період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Надалі автоматичний обмін інформацією здійснюватиметься на щорічній основі. Звітний період – це календарний рік, який передує року обміну інформацією. Додамо, що Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information або Загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (Загальний стандарт звітності CRS) – це міжнародний стандарт, що вимагає від країн, які його імплементують, здійснювати збір інформації від фінансових установ про фінансові рахунки.

"Занадто багато чинників...":Що буде з курсом долара в Україні

неділя, 18 серпень 2024, 13:30

В Україні курс долара у більшості обмінників фінкомпаній та працюючих вихідними відділень банків перебуватиме в межах коридору: прийом від 40,60 до 41,30 гривень та продаж від 41,35 до 41,65 гривень. А курс євро власники обмінників 17−18 серпня виставл...

Українцям масово відмовляють у субсидіях: Що робити, аби все-таки отримати допомогу від держави

неділя, 18 серпень 2024, 13:15

В умовах повномасштабної війни держава продовжує адресно підтримувати тих українців, хто цього потребує - зокрема, надаючи житлові субсидії. При цьому нині в Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу - без збирання довідок та витрачання...