"Бумеранг" повернувся: Ключова галузь економіки РФ зіткнулася з гострим дефіцитом працівників - причиною стало вторгнення в Україну

Перехід Росії на "військові рейки" в економіці призвів до гострої нестачі робочої сили в нафтовій та газовій промисловості. Справа в тому, що тепер за робочу силу з енергетичними компаніями активно конкурують армія та виробники зброї, крім того, в РФ загострюються демографічні проблеми. При цьому саме нафтогазовий сектор є критично важливим для Кремля у розрізі фінансування війни. Про це пише Bloomberg, передають Патріоти України.

"Нафтова та газова промисловість Росії відіграла вирішальну роль у фінансуванні вторгнення в Україну, що дало Кремлю кошти для продовження бойових дій, навіть незважаючи на те, що конфлікт триває вже третій рік", – зазначає видання.

Традиційно "нафтогаз" у РФ пропонував найбільш високооплачувані вакансії. Однак тепер грошовий бонус для солдата, який воює в Україні, може бути еквівалентним майже річній зарплаті середньостатистичного працівника нафтогазового родовища.

Так, нафтогазова галузь пропонує зарплати, які з 2017 року стабільно перевищують середні оклади по країні як мінімум на дві третини, випливає із розрахунків Bloomberg на основі даних Федеральної служби статистики РФ. Наприклад, у січні та лютому 2024 року зарплата в "нафтогазі" становила в середньому близько 125 200 рублів (1340 доларів).

І ця сума вже не конкурує з тим, що російська армія пропонує контрактникам. На додаток до єдиного загальнодержавного бонусу у розмірі 195 000 рублів кожен російський регіон пропонує свою одноразову виплату новобранцю до 1 мільйона рублів.

"Нестача кадрів торкнулася навіть "багатих" галузей. Нафтогазовий сектор може дозволити собі залучати працівників з вищими зарплатами, але держава конкурує, пропонуючи військові контракти", – розповів президент російського онлайн-рекрутера Superjob Олексій Захаров. "Конкуренція із зарплатами у збройних силах та оборонно-промисловому комплексі, безумовно, вплинула на доступність робочої сили для російської нафтогазової галузі", – підтвердив партнер компанії Kasatkin Consulting Дмитро Касаткін.

У 2024 році російському нафтогазовому сектору не вистачає вже близько 40 тисяч співробітників, згідно з оцінками Kasatkin Consulting. Галузь збільшила кількість оголошень про вакансії у першому кварталі 2024 року на 24% (порівняно з роком раніше).

При цьому шукають не лише кваліфікованих, а й низькокваліфікованих працівників. "Відкрито вакансії електриків, водіїв, механіків, зварювальників, машиністів, різноробочих, менеджерів з продажу, інженерів-конструкторів, продавців", – розповіла керівниця напряму регіональних зовнішніх комунікацій hh.ru Ганна Осипова.

Після вторгнення РФ в Україну нафтогазовий сектор країни-агресора став метою міжнародних санкцій, покликаних скоротити потік нафтодоларів. Тим не менш, "нафтогаз" продовжує приносити Кремлю кошти на відправку солдатів на передову та закупівлю зброї для атак на українські міста та інфраструктуру.

Як вважають аналітики Bloomberg, нестача робочої сили викликає сумніви, чи зможе нафтогазова галузь РФ зберегти такі показники в довгостроковій перспективі. "Обмежений доступ до західних високотехнологічних нафтових сервісів створює ризики для збереження та збільшення рентабельності видобутку та переробки нафти та газу. Нестача кваліфікованих кадрів посилює цей виклик", – вважає аналітикиня консалтингової компанії "Яков и партнеры" Софія Мангільова.

Крім того, РФ стикається з загальним скороченням працездатного населення. Така тенденція спостерігається вже майже протягом двох десятиліть.

"Падіння народжуваності у 1990-х роках було основною причиною, а пандемія Covid посилила проблему, але вторгнення в Україну зробило її набагато гострішою", – зазначають аналітики. Частка працівників віком до 30 років на російському ринку праці в 2022 році знизилася до 14,9%, що є мінімумом з початку 1990 року, випливає з оцінок аудиторсько-консалтингової компанії FinExpertiza.

В Україні 20 травня знову відключатимуть світло: В "Укренерго" назвали час, коли застосують обмеження

неділя, 19 травень 2024, 21:30

Ввечері в понеділок, 20 травня 2024 року, в усіх без винятку областях України слід очікувати планових відключень світла. Про це за добу попереджає компанія "Укренерго". Ці заходи стосуватимуться як промислових споживачів, так і побутових. Відключення б...

Варто знати! Як розрахувати розмір пенсії в Україні - що знадобиться та формула

неділя, 19 травень 2024, 17:28

В Україні розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітної плати людини. Ще у минулому році запровадили нові вимоги до стажу українців, які збираються виходити на пенсію. Згідно з вимогами, щоб вийти на пенсію у 60 років у 2024 році, потрібно ...