Частина українців може залишитися без пенсій: Експерти розповіли, хто у групі ризику (інфографіка)

В Україні поступово через підвищення вимог до стажу 45% працюючих у віці 60 років не зможуть вийти на заслужений відпочинок вчасно. Крім того, у деяких виплати можуть зовсім забрати, передають Патріоти України.

За що можуть забрати пенсію:

  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
  • на весь час проживання пенсіонера за кордоном;
  • в разі смерті пенсіонера;
  • в разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд.

В Україні поетапно підвищується вимога для виходу на пенсію в 60 років. У 2020-му це 27 офіційно відпрацьованих років. А вже в 2028-м межа збільшиться до 35. Що це означає? Наприклад, якщо вам зараз 40 років, у вас вже має бути мінімум 15 років стажу.

Є три "двері". Перша – зовсім залишитися без пенсії. Таке майбутнє загрожує тим, хто офіційно не має і 15 років стажу. Друга – вийти на пенсію в 63 роки. Зараз для цього потрібно від 17 до 27 років стажу, а в 2028-м (останній етап підвищення вимоги) – від 25 до 35 років. Детальніше – в інфографіці.

Єдиний спосіб отримати пенсію вчасно – домогтися від роботодавця офіційного оформлення і відмовитися працювати "в тіні". Погоджуючись на зарплату в конверті, ви фактично позбавляєте себе майбутнього. В такому випадку працювати доведеться до самої смерті.е

Дослідник Лідія Ткаченко розповідає: стаж українців, якщо нічого не зміниться найближчим часом, буде знижуватися. Частина нелегального ринку праці все ще вагома. На базарах, дрібних підприємствах і навіть у деяких держструктурах і щодо великих підприємствах можна знайти неоформлених працівників.

З одного боку, це позбавляє можливості хоч якимось чином захистити свої права, а з іншого – позбавляє соціального захисту і майбутньої пенсії.

Фінансовий аналітик Володимир Мазуренко додає: тільки економічне зростання в поєднанні зі зростанням зарплат і скорочення тіньової зайнятості може вплинути на ситуацію. "У нас, наприклад, знизили штрафи за порушення трудового законодавства. Як думаєте, це допоможе скоротить рівень тіньової зайнятості? Ні! Повинна бути консолідована політична позиція всіх гілок влади. Ми за чесні відносини і повинні думати про свою старість", – відзначає експерт.

Джерело: Обозреватель

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...