Частині українців дадуть гроші на підготовку до зими: По що йдеться і хто отримає допомогу

Українці мають можливість заощадити кошти на підготовці багатоквартирних будинків до зимового сезону. Для цього існують державні програми вигідних кредитів та компенсації вартості енергообладнання, що мають на меті підвищення автономності і енергонезалежності житлового фонду, передають Патріоти України.

Про це нагадали у Міністерстві енергетики, зазначивши, що найактуальніші питання з енергозабезпечення спільної власності у багатоповерхівках пов’язані з системами водопостачання й опалення, освітленням та роботою ліфтів. Енергообладнання для цих потреб можна придбати за держпрограмами, що компенсують значну частину витрат:

  • "Доступні кредити 5-7-9%" – дає змогу отримати до 5 млн гривень кредиту під 7% річних для придбання та встановлення сонячних панелей, інверторів, систем зберігання електроенергії та іншого допоміжне обладнання;
  • "ГрінДім" – компенсує до 70% вартості обладнання сонячних електростанцій та/або теплових насосів (до 1 млн грн – на встановлення сонячних електростанцій, до 2 млн грн – на теплові насоси, до 3 млн грн – якщо вони встановлюють одночасно).

Такі програми орієнтовані на об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) і можуть використовуватися як окремо, так і в комплексі (тобто обладнання купується під пільгові відсотки, встановлюється, після чого держава компенсує 70% його вартості). В Міненерго дали кілька порад перед купівлею та встановленням енергоефективного обладнання:

  • сонячні електростанції будуть найбільш ефективними для забезпечення автономного освітлення під’їздів та сходових клітин, відеоспостереження, домофону, роботи насосів водопостачання та теплопункту;
  • з практичного та фінансового погляду оснащувати ліфти резервним живленням слід в будинках, вищих за дев'ять поверхів – для цього підійде акумуляторне джерело безперебійного живлення (ДБЖ) або генератор.

"Важливо розуміти, що будь-який варіант резервного живлення не зможе забезпечити електроенергією всі потреби мешканців будинку. Але безперебійна робота критичних вузлів зроблять будинок набагато комфортнішим та безпечнішим", – попередили у міністерстві.

Частині українців дадуть гроші на підготовку до зими: По що йдеться і хто отримає допомогу

п’ятниця, 18 жовтень 2024, 23:55

Українці мають можливість заощадити кошти на підготовці багатоквартирних будинків до зимового сезону. Для цього існують державні програми вигідних кредитів та компенсації вартості енергообладнання, що мають на меті підвищення автономності і енергонезал...

На грані виживання: Стало відомо, де в Україні найвищі та найнижчі пенсії

п’ятниця, 18 жовтень 2024, 17:53

Пенсійний фонд України оприлюднив дані про середню пенсію на 1 жовтня 2024 року. Загалом в Україні налічується 10,3 млн пенсіонерів, а середня пенсія становить 5852 гривні, передають Патріоти України. Серед регіонів України найвищі пенсії у Києві – 7 9...