Чехія платитиме компенсацію українцям, які повертаються додому: Хто і як може отримати гроші

Чехія платитиме компенсації українським біженцям, які вирішать повернутися додому. Тимчасовий захист для наших громадян там продовжили до березня 2025 року. Про це йдеться на офіційному сайті президента Чехії Петра Павела. Глава держави підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус біженців з України, передають Патріоти України.

Одноразову виплату, розмір якої назвуть згодом, українці отримуватимуть не пізніше ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії завдяки тимчасовому захисту, до кінця 2024 року. Якщо ж вони вирішать звернутися по довгострокову візу, то повинні будуть повернути до держбюджету Чехії до 50% від отриманої ними суми.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на біженців чекає зміна правил перебування в Чехії. Зокрема, там зібралися обмежити термін надання безплатного житла, дозволити депортацію осіб зі статусом тимчасового захисту, а також запровадити можливість доплачувати тим, хто захоче достроково повернутись на батьківщину.

Зазначимо, що Чехія не єдина країна, яка вирішила платити українцям за повернення додому. Відповідне положення опублікувало також Міністерство внутрішніх справ Фінляндії. Згідно з документом, розмір гранту на добровільне повернення становитиме 5300 євро, якщо заяву подано протягом 30 днів після повідомлення про перше негативне рішення щодо надання прихистку або відкликання заяви.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...