Чехія та Словаччина продовжили програми прийому українських біженців: Які пільги будуть діяти у 2023 році

Ряд європейських країн, серед яких Чехія та Словаччина, продовжують програми допомоги українським біженцям у 2023 році, передають Патріоти України. Війна триває, і українці, як і раніше, виїжджають за кордон, отримуючи там статус тимчасового притулку. Які умови прийому діють у прилеглих країнах на сьогоднішній день, розглянемо докладніше.

Чехія

Програму допомоги біженцям з України продовжено у цій країні до березня 2024 року. Українці, які приїхали до Чехії, можуть отримати тут безкоштовне тимчасове місце проживання, де вони можуть перебувати до 30 діб. При розміщенні у готелях термін перебування складає до 150 діб. Через цей період біженці повинні переселитися в орендоване житло, за яке оплачувати самостійно.

Щодо допомоги від держави, то гуманітарна допомога для українців з початку війни становить 5000 крон. У 2023 році цю суму обіцяли переглянути. Гроші виплачуються за перший місяць перебування у Чехії, протягом якого українці отримали візу захисту. За потреби таку допомогу можна отримувати ще 5 місяців.

Для літніх людей і людей з інвалідністю державна підтримка має бути в 1,5 разу вищою за мінімум. Таким чином, люди віком від 65 років та дорослі з обмеженими можливостями мають отримувати 7290 крон, а діти з інвалідністю – 5235 крон.

Словаччина

Статус тимчасового захисту, отриманий у Словаччині, поки що діє для українців до 4 березня 2023 року з автоматичним продовженням на 6 місяців, але не довше, ніж на 1 рік.

Українські біженці у Словаччині можуть отримувати допомогу від ООН після того, як оформлять статус тимчасового захисту.

Також словацький Червоний Хрест надає грошову допомогу найбільш уразливим категоріям громадян:

  • людям похилого віку (60 років і старше);
  • неповним сім'ям з дітьми віком до 17 років або людьми від 60 років;
  • самотнім жінкам, які прибули без супроводу;
  • вагітним жінкам;
  • сім'ям з етнічних меншин (роми тощо).

Одна сім'я може отримати максимум 380 євро на місяць: 80 євро для дорослого; 160 євро – для дітей віком до 3 років; 60 євро – для дітей віком від 3 до 18 років

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...