Через кілька причин: МВФ різко погіршив прогноз по економіці Росії

На повернення до докризових рівнів Росії знадобиться не менше двох років.

Пандемія коронавіруса і крах цін на нафту принесуть російській економіці найглибшу рецесію за останні 11 років, вважають експерти Міжнародного валютного фонда.В оновленому прогнозі, опублікованому в середу, МВФ оцінює падіння ВВП Росії в 6,6% - на 1,1 процентного пункту більше , ніж в квітневій доповіді, повідомляють Патріоти України.

Економічний спад - рекордний з 2009 року - відкине російську економіку назад в 2012 рік, спаливши весь зріст, який Росстат по крупицях вичавлював після анексії Криму (4,5% накопиченим підсумком в 2014-19 рр). На повернення до докризових рівнів Росії знадобиться не менше двох років, вважають у фонді: відновлювальне зростання 2021-го - на 4,1% - компенсує тільки дві третини від провалу. «Викликані пандемією збої, а також значне зниження доходу від експорту нафти після різкого зниження цін на енергоносії призведуть до різкого економічного спаду в Росії», - констатує МВФ.
Хоча котирування Brent стабілізувалися після операції ОПЕК +, депресія на ринку нафти обіцяє бути затяжною: середня ціна бареля, за прогнозом МВФ, складе 36,18 долара в цьому році і 37,54 долара - в наступному, а в довгостроковій перспективі навряд чи перевищить 46 доларів. Це приблизно на 25% нижче середнього рівня 2019 року, зазначає фонд.
Пандемія COVID-19 негативно вплинула на економічну активність в усьому світі, причому спад виявився глибшим, ніж очікувалося, а відновлення буде повільним і нерівномірним, йдеться в доповіді МВФ. Прогноз по спаду світового ВВП погіршений в 1,5 рази - з 3,5% до 5,4%. У грошовому вираженні глобальна економіка втратить 4,3 трильйона доларів. Це так, нібито з економічної карти світу відразу зникла ціла Німеччина. «Значний удар був нанесений по ринку праці» багатьох країн: за перший квартал 2020 зникло більше 300 млн робочих місць, констатують в МВФ.
Згідно з прогнозами, падіння ВВП країн з розвиненою економікою в 2020 році складе 8%, що на 1,9 п. п. більше, ніж у квітневому прогнозі. Глибокий економічний спад в цьому році очікується в США (падіння ВВП на 8%), Японії (5,8%), Великобританії (10,2%), Франції (12,5%) Італії і Іспанії (по 12,8%). ВВП країн, що розвиваються впаде в цьому році на 3%, в наступному - збільшиться на 5,9%.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...