Через останні рішення уряду вся країна залишиться без гарячої води і опалення, - Кличко

Останні рішення Кабміну призведуть до збільшення тарифів на газ для населення і непомірних витрат з бюджетів громад на опалення комунальних установ. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко, висловлюючи позицію місцевих лідерів, передають Патріоти України.

Він нагадав, що з 20 травня припиняється обов'язок "Нафтогазу" постачати підприємствам природний газ по режиму "покладання спеціальних обов'язків", який передбачав обов'язковість поставок природного газу за фіксованою ціною, без передоплати.
"Його відміна означає, що тепер підприємства будуть купувати газ у "Нафтогазу" або інших постачальників за ринковими умовами. "Нафтогаз" уже виставив неприйнятні умови. Ціна вище 9 грн за 1 кубічний метр, авансова оплата, добове замовлення обсягів газу, надмірні штрафні санкції навіть за дрібне відхилення від умов. Це призведе до стрімкого зростання тарифів для населення і неплатежів за спожиті комунальні послуги, непомірних витрат бюджетів територіальних громад на закупівлю природного газу для дитячих садків, шкіл, лікарень", - зазначив Кличко.
Він додав, що місцеве самоврядування виконало свої зобов'язання по меморандуму між урядом, "Нафтогазом", НКРЕКП і Асоціацією міст України щодо врегулювання ситуації. Зокрема, не збільшувати тарифи протягом опалювального сезону і забезпечити безперебійне надання послуг громадянам. Тоді як уряд відмовився від виконання умов меморандуму, які взяв на себе.
"Компенсація втрат комунальним підприємствам не здійснюється, що не дозволяє почати підготовку до опалювального сезону. Рахунки комунальних підприємств теплопостачання заарештовують, блокують роботу підприємств, люди залишаються без зарплат. Таким чином уряд і "Нафтогаз" своїми діями вже в травні залишають 120 міст - 5 мільйонів громадян - без гарячої води. А бюджетні установи - без газу. З жовтня же все населення може залишитися без централізованого опалення", - пояснив Кличко.
Він озвучив вимоги представників місцевого самоврядування: розблокувати рахунки комунальних підприємств і припинити нарахування штрафів; компенсувати втрати комунальних підприємств, які виникли через рішення державної влади; гарантувати поставки газу комунальним підприємствам за прийнятною ціною і прийняти законопроект, який забезпечить реструктуризацію боргів КП.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...