Через тарифи на газ в Україні подорожчають продукти: Експерт пояснив, коли і на скільки

Підвищення тарифів на газ для промислових підприємств цієї осені позначиться на вартості продуктів та інших товарів. Ціни на них для споживачів зростуть на 20-25%, при цьому найбільше подорожчають саме продукти, передають Патріоти України.

Такий прогноз озвучив аналітик Інституту економічних стратегій Юрій Корольчук в ефірі всеукраїнського телемарафону. За його розрахунками, восени вартість газу для бізнесу може зрости приблизно на третину – з 45 до 60 грн за куб. м.

За словами Корольчука, дорогий газ закладатимуть у вартість товарів. Зокрема, будівельних матеріалів та сільськогосподарської продукції.

"Ближче до вересня-жовтня, якщо особливо нічого не зміниться, то ціна рухатиметься у бік 60 тис. грн за тис. куб. м. Побутова продукція, у вартість якої закладаються ціни на енергоносії, має перспективи зростання до 20%. Продукти харчування – зростання не більш ніж 25%", – сказав Корольчук.

Водночас він вважає, що кардинальних змін від подорожчання газу для населення все ж таки не буде. На думку експерта, подорожчання для бізнесу електроенергії, яке також очікується ближче до опалювального сезону, відіграє більш істотну роль у збільшенні собівартості товарів.

Нагадаємо, нещодавно ціна на газ для промислових споживачів зросла із 30 до 45 грн за куб. м. Тариф на газ для побутових споживачів, тобто для населення, залишається фіксованим – на рівні до 8 грн за куб. м.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...