Через вентиляцію українці втрачають до 40% тепла у квартирах: Що робити

В Україні у квартирах та будинках втрати тепла через вентиляцію можуть становити до 40%. Враховуючи вартість опалення житлового приміщення площею 70 квадратів, тільки через вентиляцію можна втрачати до 632 грн на місяць, передають Патріоти України.

Самостійно утеплювати вентиляційний канал не можна. Це може бути небезпечним для життя, особливо якщо ви користуєтеся газовою плитою або котлом. Чадний газ не повинен накопичуватися у квартирі. Він, на відміну від побутового газу, не має спеціальних домішок із запахом, тому може бути непомітним. Але внаслідок отруєння чадним газом можлива втрата свідомості чи навіть смерть.

Втрати тепла через вентиляцію можливі в тому випадку, якщо при проектуванні були допущені помилки, крім того через вентиляцію в квартиру може потрапляти холодне вуличне повітря. Перевірити це можна, притуливши долоні до вентиляційного каналу. Якщо ви відчули, як у квартиру з вулиці надходить холодне повітря, значить втрати тепла можуть бути значними.

У такому разі можна придбати рекуператор тепла. Він не дає холодному повітрю заходити до приміщення, проте забезпечує вентиляцію. Вартість такого пристрою може сягати близько 5 тис. грн.

Дійсно, значний ефект може дати утеплення всього будинку по периметру, включаючи підвал дах. Проте задля реалізації такого способу необхідно витратити мільйони гривень. Утеплювати багатоповерхівку слід повністю, а не окремими "клаптями". При другому способі зміщується точка роси і може виникнути пліснява. Також це призводить до появи мікротріщин у стінах будинку.

Джерело: Обозреватель

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...