Через відключення електроенергії в Україні прогнозують різке скорочення продуктів птахівництва - ціни на яйця і курятину зростуть

Через постійні відключення електроенергії, що виникають після ракетних атак супротивника, в Україні очікується скорочення птахівничої галузі. Внаслідок скорочення поголів'я курей ціни на яйця та курятину будуть зростати. Таку нерадісну перспективу, як для самих виробників, так і для споживачів їхньої продукції, змалював виконавчий директор асоціації "‎Союз птахівників України"‎ Сергій Карпенко, передають Патріоти України.

Цьогоріч через війну птахівнича галузь і так зазнала великих втрат. Особливо це стосується виробництва яєць. Деякі підприємства опинились у зоні тимчасової окупації. А частина підприємців, не знаючи, що буде з їхнім виробництвом, вирішили взагалі не оновлювати молодняк. Через це продуктивність старих несучок різко скоротилася, і восени виник дефіцит яєць, що призвело до різкого зростання їхньої ціни.

Однак ця ситуація може повторитися вже й наступного року. Причому - вже в найближчі місяці і в більш загостреному варіанті. Але тепер причиною скорочення галузі та падіння обсягів виробництва буде не так невпевненість у завтрашньому дні, як хронічний брак електроенергії. Птахівнича галузь дуже залежна від електропостачання, і через відключення електроенергії вона може зазнати непоправних збитків.

"‎Перебої в електропостачанні змушують виробників переглядати свої виробничі плани у бік зменшення виробництва для зниження можливих втрат", — каже Карпенко.

Вже зараз підприємства змушені витрачати чимаі кошти на забезпечення роботи електрогенераторів, що великою мірою підвищує собівартість виробництва яєць і курятини. А якщо відключення електроенергії стануть більш тривалими, то підприємства будуть змушені взагалі скорочувати обсяги виробництва.

Особливо це стосуватиметься роботи інкубаторів, які потребують постійного тепла, а також вирощування молодняка. А отже, за таких умов теперішні ціни на яйця та курятину через кілька місяців можуть нам здатися дуже помірними.

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...