Через відключення електрики в Україні може здорожчати їжа: Коли чекати зростання цін

Викликані російськими атаками відключення світла в Україні можуть призвести до суттєвого подорожчання овочів та інших продуктів, а також скорочення виробництва інших продуктів харчування. Зокрема, молокопродуктів, передають Патріоти України.

На подорожчання овочів вже до зими вплине передусім перехід багатьма виробниками на альтернативні джерела енергії – зокрема, дизельні генератори, повідомляє UBR. Адже сховища вимагають постійного підключення до електроенергії – для підтримки в теплі одних видів овочів та охолодження інших.

Однак, за словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, перехід на генератори призведе до зростання вартості зберігання "тільки за енергоносіями в 4 рази". Адже:

  • вартість дизельного палива становить понад 50 грн за літр;
  • щоб виробити 1 кіловат електрики, необхідно витратити півлітра палива – а це щонайменш, 25 грн.

Таким чином, наголосив він, збільшення собівартості зберігання овочів призведе до їхнього здорожчання на 15-20%. До того ж, вже найближчим часом – до початку зими.

Водночас, зазначають аналітики, проблеми з електрикою позначаться і на виробництві молокопродуктів. Так, за словами виконавчого директора "Союзу молочних підприємств України" Арсена Дідура, галузь потребує безперервного енергопостачання. В умовах, що склалися, виходом із ситуації може стати закупівля генераторів. Що, однак, призведе до зростання цін на продукцію.

"Переробні підприємства розглядають різні варіанти забезпечення своїх потужностей енергією, у тому числі закупівлю генераторів. Але такий крок невідворотно позначиться на собівартості, що спричинить подорожчання молочних продуктів на полиці", – сказав він.

При цьому Дідур наголосив: вимоги обленерго "зменшити споживання електроенергії до 50%" можуть вплинути не лише на вартість молокопродукції, а й на всю галузь загалом. Адже це викличе:

  • зменшення обсягів виробництва;
  • скорочення заробітної плати працівників підприємств;
  • зменшення податкових надходжень;
  • дефіцит української молочної продукції у магазинах;
  • зростання імпорту іноземної продукції;
  • зменшення прийому молока молокозаводами;
  • необхідність позбавлятись поголів'я виробниками через відсутність можливості збуту молока.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...