"Через значні руйнації...": У Міненерго розповіли, чи підвищуватимуть тариф на електроенергію

Міністерство енергетики України не планує підвищувати тариф на електроенергію. Чинна вартість електроенергії в 4,32 грн за кВт* затверджена до 30 квітня 2025-го, передають Патріоти України.

Про це в інтерв'ю OBOZ.UA, яке незабаром буде опубліковано, розповіла заступник міністра енергетики Світлана Грінчук. На питання, чи плани знову переглядати ціни на електроенергію, вона відповіла:

"Таких планів немає. Щодо підвищення тарифу: 31 травня Кабмін схвалив рішення про продовження дії положення про покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на учасників ринку електроенергії, згідно з яким встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року".

Також Гринчук додала, що діючий з 1 червня тариф покриває виключно собівартість виробництва електроенергії двома державними енергокомпаніями (Енергоатомом та Укргідроенерго), а також передачу електроенергії, її розподіл в регіонах і постачання споживачу.

В цей же час ринкова вартість електроенергії складає близько 7,5 грн/кВт*год. Тобто, тариф на електроенергію для населення в Україні субсидується державою. Раніше тариф був на рівні 2,64 грн/кВт*год. Держава також субсидувала все населення, тому що цей тариф не покривав значної частки реальної ціни.

Вас може зацікавити:Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах квартир: скільки коштує та що можна отримати

Вас може зацікавити:Знайдіть на малюнку підкову: непроста головоломка для уважних

"Але через значні руйнації об'єктів енергетики, держава має спрямовувати великі кошти на їх відновлення, щоб люди були зі світлом, і не може фінансово підтримати населення в тих обсягах, що раніше. Але навіть попри складну ситуацію в енергетиці, держава продовжує компенсування частини тарифу для побутових споживачів – різницю між ринковою вартістю електроенергії та встановленим для населення тарифом, тому що розуміє як складно зараз усім українцям", - зазначила вона.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...