Черговий удар по кишені! Українців попередили про ще одне підвищення тарифу на електроенергію

В Україні з 1 червня підвищили тарифи на електроенергію для населення. Він зріс на 83%. Фахівці підрахували, що платіжка за електрику для середньої української родини зросте приблизно на 250 гривень щомісячно. Та це, ймовірно, не єдине підвищення вартості електрики, і за ним буде ще одне. Такі міркування висловив журналіст Ігор Маскалевич в аналітичному матеріалі "Дзеркала тижня", передають Патріоти України.

Отже, з 1 червня встановлено єдиний тариф на електроенергію для населення – 2,64 грн/кВт-год. Не підвищувати тарифи, якими користувалося населення, вже не можна було, оскільки минулий верхній тариф 1,68 грн тримався вже фактично 6 років, з весни 2017. За цей час фінансова система країни пережила кілька витків інфляції, а енергетика – катастрофічні втрати внаслідок військових дій.

Мало того, що багато об'єктів генерації, включаючи найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, опинились на окупованій території, так ще й масштаби пошкоджень від обстрілів поставили енергосистему країни над прірвою.

Фахівці підрахували: для відновлення енергосистеми до зими потрібно хоча би мільярд доларів. Цих грошей країна не має. Тому було вирішено підвищити тариф на електроенергію для населення до 2,64 грн/кВт-год.

"У результаті за друге півріччя за новими цінами населення заплатить за електрику додатково близько мільярда доларів (при споживанні 32 млрд кВт·год). Тобто за рік за старою ціною платили близько півсотні мільярдів гривень, за новою - 85 млрд", - пише Ігор Маскалевич.

Однак новий тариф на електроенергію лише допоможе важко пораненій енергетиці вибратися з критичного стану, проте до повного "одужання" ще дуже далеко. Тим більше, що ринкова вартість кіловату нині становить близько 5,5 грн. Тобто, новий тариф не покриває навіть половини собівартості.

Донедавна низький тариф для населення компенсувався Енергоатомом та промисловістю, яка платила і за себе, і частково за населення. Проте Енергоатом без Запорізької АЕС зараз фактично втратив половину своєї потужності. А обсяг споживання електроенергії промисловістю з початку війни скоротився на 40%. Таким чином, знекровлена виробнича галузь вже й себе не може утримати на плаву.

"Гроші потрібні гостро. Про величезні борги, що накопичилися, в системі (близько чотирьох мільярдів доларів) не писав лише лінивий. Навіть нові тарифи такі борги не закриють, лише пригальмують їхнє накопичення... До речі, за розрахунками НКРЕКП, ринковий тариф для населення — 5,5 грн за кіловат-годину, тобто нинішнє підвищення — не фінал", - резюмує автор.

При цьому сподіватися на західних партнерів немає сенсу, вважає Маскалевич. Вони й так багато допомагають із обладнанням, яке їм не падає з неба

Останні атаки РФ позбавили Україну 10% електрогенерації: Скільки часу піде на відновлення

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:43

Російські удари по енергосистемі України з 20 березня призвели до втрати більше 10% генеруючих потужностей. Відновити генерацію навряд чи вийде до початку наступного опалювального сезону, а найсерйозніші проблеми - з вугільними теплоелектростанціями, п...

Через російські атаки: Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:30

Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями та обмеженнями споживання електроенергії. Про це повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу Media Center Ukraine, передають Патріоти України. "На жаль, в ...