Черговий удар по скрепах: США приготували нову порцію санкцій проти "Північного потоку-2"

Сенат США і Палата представників погодили введення нових санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2". Вони торкнуться страхових і сертифікованих компаній, які працюють з судами. Без сертифікації і страхування добудувати і запустити газопровід не вдасться, передають Патріоти України.

Санкції будуть включені в Закон про державну оборону на 2021 рік, який мають ухвалити до кінця року. Формулювання введення санкцій тепер вимагає, щоб США повідомляли союзників перед введенням обмеженням.

Це положення було додано після того, як голова палати представників з іноземних справ Еліот Енгель з Нью-Йорка висловив стурбованість тим, що санкції завдадуть шкоди Німеччини і європейським країнам, дозволивши Росії "зірватися з гачка".

У новому законодавстві про санкції вказується, що раніше введені санкції поширюються на всю діяльність по прокладці труб і страхування.

Держдепартамент США опублікував роз'яснення, в якому говориться, що під американські санкції будуть потрапляти не тільки компанії, що надають судна для будівництва "Північного потоку-2", а й ті, які займаються модернізацією суден, які повинні його добудувати, встановлюють на них необхідне обладнання або фінансують ці процеси.

Це означає, що санкції можуть бути введені проти компаній, які займалися або будуть займатися переобладнанням російського трубоукладальних судна "Академік Черський" або інших суден, які повинні йому допомагати в добудові газопроводу.

"Північний потік-2" піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюється у 9,5 млрд євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall. Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 млн євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів – 4,75 млрд євро.

Президент Росії Володимир Путін заявляв, що газопровід зобов'язані ввести в експлуатацію на початку 2021 року. Зокрема, у "Газпрому" залишилося понад чотири місяці, щоб завершити амбітний проєкт.

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...