Є два фактори: Чому не варто вірити прогнозам про "100 гривень за долар"

Курс долара на готівковому ринку суттєво відрізняється від офіційного курсу НБУ, який вже понад 3 місяці заморожений. Але з усім тим ситуація на валютному ринку стабільна, передають Патріоти України.

Офіційний курс долара з 24 лютого незмінний – 29,25 гривні, і Нацбанк не планує його "відпускати" поки. А от курс валют на чорному ринку – понад 35 гривень.

Чому заговорили про 100 гривень за долар

ФОПи та представники бізнесу, які працюють на експорт, тобто отримують дохід у валюті, незадоволені валютною політикою НБУ. Адже вони змушені продавати долар за близьким до офіційного курсу, а купувати – за ринковим.

Зокрема, в "Європейській асоціації програмної інженерії" EASE заявили, що через послаблення валютних обмежень ІТ-індустрія втрачає 20% прибутку. І взагалі через адміністративні методи регулювання ситуації, а також додаткову емісію Нацбанком долар у найближчому майбутньому курс долара сягне 100 гривень. Але банкіри не погоджуються з таким прогнозом.

Як НБУ "друкує" гроші

Анна Золотько, директорка департаменту казначейських операцій Юнекс Банку, переконує, що вплив ефекту додаткової емісії гривні Національним банком дуже сильно перебільшується:

  • Додаткова емісія дуже незначна. За березень – квітень НБУ емітував 70 мільярдів гривень.
  • Щобільше, за той же період Нацбанк абсорбував за рахунок валютних інтервенцій та мобілізаційних операцій (на кшталт депозитних сертифікатів) співставний обсяг гривні.

100 гривень за долар – лише гучна цифра

Прогноз у 100 гривень банкірка теж вважає несерйозним. Зазначимо, що навпаки після того, як НБУ зняв деякі валютні обмеження, то курс долара на чорному ринку опустився з майже 38 гривень до понад 35 гривень за долар.

Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...