Чому Україна не захотіла брати "коронавірусний" кредит МВФ: Експерт назвав сумні причини

У п'ятницю, 12 червня, Україна повністю отримала $2,1 мільярда першого траншу від Міжнародного валютного фонду. Експерти зазначають, що Україна могла отримати ті ж $2 млрд в якості так званого коронавірусного траншу. Про це в коментарі "Апострофу" заявив аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян, передають Патріоти України.

"Тут важливо, що ми могли б отримати ці гроші під ті ж відсотки, що і за звичайними програмами МВФ, але без додаткових умов, щоб витратити їх на цільові проекти. Однак наш уряд не навчилося ефективно і прозоро використовувати кошти, в тому числі і на цільові проекти . В результаті - ми, як відомо, через політичні ігри вибрали третій варіант. І тепер під прикриттям, нібито, вимоги меморандуму з МВФ, у нас буде приватизація. Те ще геніальне рішення - під час кризи приватизувати підприємства, коли вони коштують копійки", - зазначає Киян.

Ще один яскравий приклад неефективної роботи з донорами - це історія з коштами, які, як повідомляють джерела "Апострофа", запропонував Всесвітній банк в рамках програми допомоги державам, що постраждали від епідемії. Мова йде про $350 млн, які ВБ збирався виділити Україні під наднизький відсоток з єдиною умовою - витратити їх для допомоги найменш соціально забезпеченим громадянам країни. А Україна просто взяла, і... відмовилася допомагати своїм громадянам.

"Підозрюю, що наші чиновники просто злякалися відповідальності. Адже щоб роздати ці гроші - це ж треба було б підготувати програму, вибирати, кому саме роздавати, планувати звітність. А в таких питаннях наш уряд демонструє цілковиту неспроможність. Погляньте, у нас зараз медики, найважливіші сьогодні люди - протестують. Тому що не можуть отримати виділені для них гроші. Це взагалі якась маячня. А все через те, що чиновники просто не можуть налагодити процедуру виплат. І у випадку з грошима ВБ вони, очевидно, подумали, що, мовляв, це ж додаткове навантаження на держоргани, додаткові розрахунки, додаткова робота, необхідність мінімізації можливих ризиків . Тому, мабуть, просто злякалися цієї додаткової роботи і вирішили, що простіше буде відмовитися, ніж за неї братися", - припускає Киян .

Джерело: Апостроф

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...