Чому в Україні дорожчає комуналка: ​Компанії Фірташа намагаються ухилитися від сплати боргів за газ на 23 мільярди

Газопостачальні компанії ( "газсбути), що входять в групу РГК Дмитра Фірташа, можуть перевести свої активи на нещодавно створені нові юрособи зі схожими назвами, з метою ухилення від сплати боргів на загальну суму 23,31 млрд грн перед НАК "Нафтогаз України", зазначають Патріоти України.

Про це свідчить рішення Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) від 8 лютого в справі за позовом НАК "Нафтогаз України" до Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

У позові зазначено, що газопостачальні компанії мають борг за поставлений їм для потреб населення газ перед державним "Нафтогазом" в розмірі 23,31 млрд грн. При цьому "газсбути" намагаються уникнути сплати боргу перед "Нафтогазом", зокрема, шляхом виведення їх єдиного активу - дебіторської заборгованості побутових споживачів за природний газ, що унеможливить повернення заборгованості.

Як випливає з судових документів, у вересні 2020 року було зареєстровано 16 нових компаній з назвами, схожими на діючі "газсбути" (наприклад, "Вінницягаз Збут" і нове "Вінниця-Газсбут"). При цьому "старі газсбути" і нові компанії мають одне і теж місце знаходження юридичної особи, одних і тих керівників юридичних осіб та одні й ті ж види діяльності.

При цьому НКРЕКУ своєю постановою №186 від 3 лютого вже видала новим "газсбутам" ліцензії на постачання електроенергії.

"Наведене підтверджує доводи АТ" НАК "Нафтогаз України" про вчинення заходів, спрямованих на уникнення відповідальності за порушення грошових зобов'язань і сплати боргу за отриманий природний газ, зокрема, висновок дебіторської заборгованості побутових споживачів за природний газ, що призведе до порушення законодавства на ринку природного газу і унеможливить повернення заборгованості АТ "НАК" Нафтогаз України ", - підкреслюється в позові.

У зв'язку з цим "Нафтогаз" просив суд в якості запобіжного забезпечення за позовом заборонити НКРЕКУ видавати 13 новим "газсбутам" ліцензії на постачання природного газу. Це прохання позивача була задоволена судом.

Своїм рішенням ОАСК до прийняття рішення по суті судового спору заборонив НКРЕКУ видавати ліцензії на постачання природного газу компаніям "Вінниця-Газзбут", "Волинь-Газзбут", "Дніпропетровськ-Газзбу", "Житомир-Газзбут", "Закарпат-Газзбут", " Запорож-Газзбут"," Івано-Франківськ-Газзбут"," Кіевобл-Газзбу","Рівне-Газзбут","Суми-Газзбут","Харків-Газзбут","Чернівці-Газзбут","Чернігів-Газзбут".

Крім того, "Нафтогаз" просив заборонити "старим" газопостачальним компаніям нараховувати побутовим споживачам плату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року виставляти побутовим споживачам рахунки за спожитий до січня 2021 року газ, розпоряджатися грошовими коштами, отриманими від побутових споживачів за такий газ, а також здійснювати операції, предметом яких є відступлення права вимоги до побутових споживачів.

Це прохання ОАСК задовольнив частково, заборонивши виставляти в паперовому та електронному вигляді побутовим споживачам рахунки, акти, будь-які інші платіжні документи про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно) компаніям "Вінницягаз Збут", "Волиньгаз Збут", "Дніпропетровськгаз Збут","Житомиргаз Збут", "Закарпатгаз Збут", "Запоріжгаз Збут", "Івано-Франківськгаз Збут", "Київоблгаз Збут", "Рівнегаз Збут", "Сумигаз Збут", "Харківгаз Збут", "Чернівцігаз Збут" , "Чернігівгаз Збут", "Миколаївгаз Збут", "Львівгаз Збут", "Хмельцкгаз Збут".

"Нафтогаз" також просив заборонити поштовим і кур'єрським організаціям доставляти побутовим споживачам будь-які вищевказані документи, але суд з цим не погодився

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...