Чи буде в Україні дефіцит овочів та фруктів та на які ціни чекати восени та взимку - прогноз експерта

Голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко розповів, чи буде дефіцит продуктів в Україні восени і взимку та що буде з цінами на овочі та фрукти. Про це він сказав 29 серпня в ефірі телемарафону, передають Патріоти України.

Щодо дефіциту, то за словами, Дорошенка, його точне не буде. "Навіть якщо не вистачає українського, попри те, що населення України суттєво зменшилось через виїзд за кордон, ми побачили, що імпорт швидко заміщає українську продукцію. Це погано, але він зникне одразу, як тільки з'явиться наша вітчизняна продукція", - пояснив він.

Щодо зростання цін, то у липні ми побачили, на жаль здорожчання, тобто була інфляція. У серпні скоріше за все ми також побачимо зростання цін, але не таке суттєве як попередні місяці, а от у вересні можливе здешевшання, прогнозує голова Асоціації постачальників торговельних мереж.

"А от у вересні буде така цікава річ, що більшість господарств фермерських та великих приватних не будуть закладати, я говорю про овочі, фрукти, яблука, їх на зберігання, оскільки ніхто сьогодні, по-переше, не може сказати, яка буде ціна, скільки будуть коштувати енергоносії для бізнесу. По-друге, ніхто не знає, чи прилетить ракета, і тому усі будуть намагатися не зберігати, а продати. Тому у вересні можливий спад цін. А от вже жовтень, листопад і грудень, тут, на жаль, вже буде здорожчання", - зазначає Дорошенко.

Водночас він додає, що чим більше податків буде в країні сплачуватися і чим більше буде надходжень від митниці та наших закордонних партнерів, тим меншим буде зростання цін. Бо, якщо ми не зможемо забезпечити себе надходженнями власними, доведеться ще більше друкувати коштів і тоді інфляція до кінця року може додати 10% і більше відсотків, а продукти будуть дорожчати настільки, наскільки буде інфляція в нашій країні, плюс, може ще 1%, 2%, 3%.

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...

Втрачає ринки та валютну виручку: Bloomberg з'ясував, на скільки наразі впав російський експорт дизпалива

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:05

Експорт дизельного пального з Росії впав на 25% через атаки безпілотників на НПЗ, повідомило агентство Bloomberg. . Так, згідно з даними аналітичної компанії Kpler, за 10 днів до 13 квітня експорт російського дизеля становив у середньому 0,74 млн бар...