Чи буде в Україні долар по 50: Економіст оцінив реалістичність "бюджетного" прогнозу

У проєкті бюджету на 2023 рік закладено офіційний курс долара 50 грн/дол (на кінець року середньорічний - 42 грн). Однак такий прогноз може і не здійснитися, адже фактично курс української валюти зараз залежить від перебігу розв'язаної Росією війни, передають Патріоти України.

Про це сказав інвестиційний банкір Сергій Фурса, передає "24 канал". За його словами, не варто приділяти надто багато уваги курсу, що закладається до держбюджету.

"Це ніколи не збігається з реальністю. І воно не повинно збігатися, адже це прогноз, а прогноз може бути неточним. Точний прогноз – це взагалі удача", – вважає експерт.

Так, за словами Фурси, "бюджетний" курс – це просто математичний параметр, який розраховують, щоб звести дебет із кредитом. Це необхідно через те, що сам держбюджет прописаний у гривнях, а країна має валютні витрати.

"Кінець наступного року – це 14 місяців. У нас з початку війни минуло 7 місяців. Ви бачили, як багато всього змінилося. Ми зараз говоримо про грудень 2023 року – це взагалі як нескінченність Всесвіту зараз для нас", – вважає Фурса.

До того ж нещодавно курс долара у світі злетів до максимуму за 20 років. Це вже далося взнаки на курсі в Україні, деякі банки підвищували вартість обміну до 45 грн/дол.

В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, цигарками та пальним: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:50

В Україні запровадять нові правила виробництва та обігу підакцизної продукції. Йдеться про алкоголь, тютюнову продукцію та пальне. Норми ліцензування торгівлі та виробництва таких товарів буде прописано в абсолютно новій редакції старого закону, який д...

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...